Csehországban, Magyarországon, Lengyelországban és Litvániában átlagosan a lakosság mintegy kétharmada támogatja a halálbüntetés bevezetését.

A halálbüntetés legnagyobb támogatottsága Litvániában van, 76 százalék, Lengyelországban 72, Magyarországon 64, míg Csehországban 58 százalék – állapítja meg a prágai Közvélemény-kutató Központ (CVVM) kutatása. Ugyanakkor a halálbüntetés bevezetését a magyarok 29, a lengyelek 23, a csehek 22, a litvánok 15 százaléka ellenzi. A határozatlanok száma Csehországban a legmagasabb, 20 százalékos.
Hosszabb távon Csehországban fokozatosan csökken a halálbüntetés felújítását követelők száma. A kilencvenes évek elején, amikor a kelet-európai országokban hivatalosan eltörölték a halálbüntetést, még a csehek 75-76 százaléka értett vele egyet, s úgy vélte, hogy eltörlése hibás döntés. 1999-re ez az arány 65 százalékra csökkent.
A cseh lakosság közül a halálbüntetést leginkább az idősebb generációk, az alacsony életszínvonalú emberek, valamint a baloldal választói támogatják. Az egyetemi és főiskolai végzettséggel rendelkező, illetve jó anyagi helyzetben lévő személyek és a fiatalok többsége viszont ellenzi.