A BM Központi Adatfeldolgozó Hivatalának vezetője szerint nem történt jogsértés, amikor hivatala több millió polgár nevét lakcímét adta ki az Országimázs Központnak (OK). Az adatvédelmi biztos azonban úgy véli: az OK megfelelő jogi felhatalmazás nélkül igényelte – és kapta meg – az adatokat.

A BM Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatala megvizsgálta az Országimázs Központ kérelmét, és a nyilvántartási törvényben foglalt jogos érdeket elfogadta -nyilatkozta Urbán György, a hivatal vezetője pénteken, reagálva az adatvédelmi biztos előző napi közleményére.

Az adatvédelmi biztos szerint az Országimázs Központ megfelelő jogi felhatalmazás nélkül igényelte több millió állampolgár név- és lakcímadatát a BM illetékes hivatalától, továbbá a Millenniumi Országjáró című kiadvány postázása kapcsán több jogellenes adatkezelésre és egyéb jogsértésre került sor. Az ombudsman szerint a Központi Adatfeldolgozó, Nyilvántartó és Választási Hivatal jogellenesen továbbította több mint 3,5 millió polgár adatait az Országimázs Központnak.

További részletek a Frisshírek.hu cikkében