Meg kell erősíteni Magyarországon a középszintű közigazgatást

Az elmúlt tíz évben nem sikerült túllépni a választási érdekeken, ezért a politikai elit nem volt képes tisztázni, hogyan épüljön föl a magyar közigazgatás a XXI. században – mondta Stumpf István kancelláriaminiszter szombaton Ópusztaszeren, a megyék harmadik országos gyűlésén. A Csongrád Megyei Közgyűlés által szervezett rendezvényen Mádl Ferenc köztársasági elnök jelenlétében fölavatták az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékparkban az Árpád-szobrot körülvevő megyei szoborparkot.

A rendezvényen a megyei közgyűlések elnökei elfogadtak egy nyilatkozatot, amelynek fő mondanivalója, hogy meg kell erősíteni Magyarországon a középszintű közigazgatást. A megyék nyilatkozata visszaköveteli a kormánytól azokat a megyei jogosítványokat, amelyeket a rendszerváltozáskor elvettek tőlük. Ezek között szerepel az egyéni választási körzetekben választott képviselői rendszer, valamint az, hogy a megyei elnököket a lakosság közvetlenül választhassa. Követeli a nyilatkozat azt is, hogy tisztázzák a viszonyt a megyék és a megyei jogú városok között.

Szakértők a Népszabadság kérdésére rámutattak arra: bár burkoltan, de a megyék nyilatkozata azt is tartalmazza, hogy Magyarország kérjen kivételezést az Európai Unió regionális politikájának bevezetése alól. Az unió ugyanis 1,5-2 millió polgárt egyesítő régiókban gondolkodik; ekkora térben teszi hozzáférhetővé a regionális támogatásokat. A magyar megyék nyilatkozata valójában azt a követelést fogalmazza meg, hogy Magyarországon – az európai normáktól eltérően – a körülbelül félmillió lakossal rendelkező megyék tölthessék be a regionális szerepköröket.

Stumpf István kancelláriaminiszter ópusztaszeri beszédében azt mondta: a főbb politikai erők egyetértése és számos törvénymódosítás lenne szükséges a magyar közigazgatás eurokonform átalakításához.