Hiányzó büntetőeljárások

A környezetszennyezések okozta kár nagysága felmérhetetlen, ugyanakkor Magyarországon évente mindössze néhány tucat eljárás indul ezzel kapcsolatos ügyekben. Ennél is kevesebb a jogerős bírósági ítéletek száma, ami részben az elkövető kilétének ismeretlenségére, részben pedig a büntetőjogi felelősség megállapításának nehézségére vezethető vissza

  • áll az Országos Kriminológiai Intézet (Okri) tanulmányában.

A veszélyes hulladék előírásszerű ártalmatlanítása óriási összegeket igényel, ezért a szabályok kijátszása révén jelentős extraprofitra lehet szert tenni. Ezt felismerve világszerte egyre több “bűnözői karrier” épül a veszélyes hulladékokkal kapcsolatos bűncselekményekre, amelyek esetenként a szervezett bűnözői körökkel is összefüggésbe hozhatók.

Az elmúlt években Magyarországon is számos, veszélyes anyagokkal és hulladékokkal kapcsolatos botrányt kiváltó törvénytelenség vált ismertté. A Környezetvédelmi Minisztérium (KöM) által a múlt héten tett büntetőfeljelentés a gazdasági bűnözés elkövetési formáinak megjelenésére utal. A tárca azért jelentett fel egy műanyaghulladék gyűjtésével és hasznosításával foglalkozó kazincbarcikai céget, mert a KöM szakértői gyanúsnak találták azt a 300 millió forintos számlát, amivel a cég a környezetvédelmi alap támogatásához próbált meg hozzájutni .

További részletek a Világgazdaság cikkében