A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) versenytanácsa a fogyasztók megtévesztése miatt tízmillió forintra bírságolta az ÁB-Aegon Általános Biztosító Rt.-t – tájékoztatta Polgárdy Géza, a GVH sajtófőnöke közleményben az MTI-t szerdán. Az indoklás szerint, a biztosító 1999. és 2000. évi, a CSÉB Évgyűrű Biztosítással rendelkező fogyasztóknak tett termékcsere ajánlatai alkalmasak voltak a fogyasztók döntésének tisztességtelen befolyásolására.

A versenytanács már több döntésében rámutatott, hogy a vállalkozások által árujuk értékesítésére tett írásbeli vagy szóbeli ajánlatával szemben alapkövetelmény, hogy tényszerűen igaz, részleteiben pontos, és egyúttal alkalmas legyen arra, hogy azt az átlagos fogyasztó megfelelően értelmezhesse.

A versenybírák indoklása rámutat, hogy az ÁB-Aegon termékcserére tett ajánlata, illetve a tőkeösszeg átvitele a CSÉB Évgyűrű Biztosítás szabályzatának fogalmaival nem volt pontosan értelmezhető.

A versenytanács szerint az rt. akkor járt volna el helyesen, ha érthetően magyarázza el, hogy a korábbitól eltérő, új biztosítási formába való áttétel milyen követelményeket támaszt a fogyasztóval szemben, illetve milyen összegről kell döntést hoznia.

Mivel az rt. ezt a közérthető magyarázatot elmulasztotta, magatartása alkalmas volt a fogyasztói döntések tisztességtelen befolyásolására – tartalmazza a versenytanács döntése.