Az Ifjúsági és Sportminisztérium (ISM) július 15-ig várja, hogy a meghatározó civil korosztályi szervezetek megfogalmazzák véleményeiket, javaslataikat az előkészítés alatt álló új ifjúsági törvénnyel kapcsolatban – közölte a tárca helyettes államtitkára az MTI-vel csütörtökön.

Szabó László emlékeztetett arra, hogy a törvény koncepcióját a minisztérium megküldte a Magyar Gyermek és Ifjúsági Tanácsnak, a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának, az Országos Gyermek és Ifjúsági Parlamentnek, a történelmi egyházak, a kisebbségek és a fogyatékosok ifjúsági szervezeteinek, valamint a határontúli magyar fiatalok közösségeinek. A helyettes államtitkár jelezte azt is, hogy mindezzel párhuzamosan már folyik a jogszabály normaszövegének kidolgozása. Ezt újra egyeztetni kívánják az érintett társadalmi szervezetekkel, valamint a közösséghez nem tartozó fiatalokkal is, a többi közt a www.ifjusag.hu világhálós honlapon.

Az ISM a megfogalmazott vélemények és álláspontok ismeretében a dokumentumot tárcaközi közigazgatási egyeztetésre viszi. Ezt követően újra egyeztet az érintettekkel, majd augusztus-szeptember hónapban végzik el a törvénytervezeten az “utolsó finomításokat”. Közölte: a minisztérium tervei szerint az ifjúság életlehetőségeiről szóló törvénytervezet ősszel kerül majd a parlament elé. Szabó László az eddigi egyeztetések kapcsán jelezte azt is, hogy a korábbi elképzelésekkel szemben nem a 29., hanem a 26. évet jelölné meg a jogszabály az ifjúsági korosztály felső határaként. A helyettes államtitkár szerint a korábbi javaslatot az indokolta, hogy a magyarországi fiatalok életkezdése európai társaikéhoz képest három évvel kitolódik, ugyanakkor éppen a törvény EU-konformitása érdekében kell a korosztályi határt a 26. évre csökkenteni.