Munkabizottságot állított fel az internetszabályozás lehetőségeinek kidolgozására az Országos Rádió és Televízió Testület. A koncepció fél éven belül elkészül.

A bizottságba a hat parlamenti pártot képviselő tagok mellé meghívták az informatikai kormánybiztost, az adatvédelmi biztos hivatalát és a szerzői jogvédőket képviselő Artisjust is. A testületből kimaradt az eredetileg ilyen egyeztetésekre is létrehozott Magyar Tartalomszolgáltatók Egyesülete, amelyet végül az SZDSZ-es Tímár János javaslatára mégiscsak felvettek az állandó tagok közé. Meghívót kaphat a bizottságba a parlament illetékes bizottsága, a kultusz- és igazságügyi tárca is.

A téma igen kényes, mivel a tavaly októberi Internet Hungary konferencián éles vita alakult ki a Net szabályozásáról a tartalomszolgáltatók és az ORTT elnök Körmendy-Ékes Judit között. A tanács mindenható úrnője akkor hangsúlyozta, hogy mindenképpen szükséges a Világháló kontrollja, a szolgáltatók szerint azonban ez nem az ORTT asztala, hanem a sajátjuké, ahol az önszabályozást tartják elfogadható megoldásnak.

A februárban, a tartalomszolgáltatók által létrehozott önszabályozó testület és kódex szavatolja, hogy “a tartalomszolgáltatás a szakmai szervezetek és a piaci résztvevők által szabályozott keretek között történjen”. Az Országos Választási Bizottsággal együttműködve létrehozták az internetes választási kódexet is, valamint a reklámetikai kódexbe is felvették a Világhálót. Both Vilmos, az MTE elnöke szerint a dokumentumok előírásai európai szinten is egyedülállóan szigorúak, ezért egy esetleges állami beavatkozás megbonthatná a piaci viszonyokat. Az egyesület már többször megpróbálta felvenni a kapcsolatot Körmendy-Ékessel, a munkabizottság felállításáról azonban nincs tudomásuk. Both szerint az önszabályozás jelenti az egyedüli megoldást, nincs szükség egy olyan szervezet fellépésére, amely gyakorlatilag nem foglalkozik az Internettel, mint médiával.