Az Alkotmánybíróság (AB) hétfői döntésével megsemmisítette az Országos Választási Bizottság (OVB) határozatát az MSZP által kezdeményezett ügydöntő népszavazás ügyében és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet – derül ki az AB MTI-hez eljuttatott közleményéből.

Az MSZP korábban négy kérdésben kezdeményezett népszavazást és az aláírásgyűjtő ív mintapéldányát hitelesítésre benyújtotta az OVB-hez. Az OVB május 21-ikén határozatával hitelesítette a benyújtott példányt, ám a döntés ellen több kifogást nyújtottak be az AB-hez.

  • Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint az aláírásgyűjtő íven egymás mellett több kérdés oly módon való szerepeltetése, hogy az ajánlási jogával élni kívánó választópolgár azokra egyenként, külön-külön nem tud egyértelmű választ adni és egyben a kérdések közül választani, az alkotmány alapján a jogbiztonság érdekében megfogalmazott általános eljárási alapelvekkel is ütközik – szerepel a közleményben.

Az AB ez alapján megállapította: az OVB-nek meg kellett volna tagadnia az aláírásgyűjtő ív hitelesítését.

Az Alkotmánybíróság jelzi: a hitelesítésre irányadó jogszabályok nem tartalmaznak kifejezett rendelkezést arra nézve, hogy hány kérdés szerepeltethető az aláírásgyűjtő íven. Ezért tartotta szükségesnek a testület – alkotmányos jogállásával és rendeltetésével összhangban – az irányadó jogszabályi rendelkezések alkotmánynak megfelelő értelmezését.

Az AB értelmezése alapján az ajánlási jogukkal élni kívánó választópolgárok csak akkor nyilváníthatnak egyértelműen és világosan véleményt a népszavazási kezdeményezés tárgyát alkotó kérdésről, ha a referendumra szánt egyes kérdések olyan aláírásgyűjtő íven szerepelnek, amelyek garantálják: a választópolgár kétséget kizáróan megjelölhesse az általa népszavazásra ajánlott egyes kérdéseket.

Minthogy az Alkotmánybíróság hétfői döntésével megsemmisítette az OVB határozatát és új eljárás lefolytatására kötelezte a bizottságot, így nem tartotta szükségesnek az indítványokban felvetett további kifogások vizsgálatát.

MSZP-S NÉPSZAVAZÁS – MEDGYESSY PÉTER AZ AB DÖNTÉSÉRÕL

Medgyessy Péter támogatja, hogy az Alkotmánybíróság (AB) döntésének megfelelően az MSZP ismét benyújtja népszavazási kezdeményezését az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) – áll a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének közleményében, amelyet hétfőn juttatott el az MTI-hez. Az AB döntésével megsemmisítette az Országos Választási Bizottság határozatát az MSZP által kezdeményezett ügydöntő népszavazás ügyében és új eljárás lefolytatására kötelezte a testületet.

A szocialisták a munkaidő megszervezése, a nyugdíjemelés módja, a hivatásos hadseregre való áttérés, valamint a közoktatásban megszerezhető, ingyenes középfokú nyelvvizsga tárgyában juttattak el ügydöntő népszavazási kezdeményezést április 24-én az OVB-hez.

A bizottság május 21-i ülésén hitelesítette az MSZP által benyújtott népszavazási aláírásgyűjtő ívet, ám a döntés ellen több kifogást nyújtottak be az AB-hez.

Az MSZP miniszterelnök-jelöltje a közlemény szerint bízik abban, hogy az OVB döntése nyomán mihamarabb megkezdődhet az aláírásgyűjtés.Medgyessy Péter vállalja, hogy az általa vezetett kormány már az első száz napban hozzálát a népszavazási kezdeményezésen szereplő kérdések megoldásához. A következő kormány visszaállítja a munkavállalók számára előnyös, heti két pihenőnapot úgy, hogy az egyik a vasárnap legyen – tartalmazza a közlemény.

A miniszterelnök-jelölt jelzi, hogy a nyugdíjemelés mértékét a nyugdíjasok fogyasztási szokásainak megfelelően határoznák meg. Az új kormány haladéktalanul megkezdi a sorkatonai szolgálat eltörlésének előkészítését és lehetővé teszi, hogy a diákok a közoktatásban ingyenesen szerezhessenek középfokú nyelvvizsgát – olvasható Medgyessy Péter közleményében.