A Pécsi Állatkertben 1999-ben a ketrecében lőtte le a védett barnamedvét egy osztrák vadász, az oroszlán pedig azért pusztult el, mert rosszul kötötték ki a szállításkor.

1999. nyarán feljelentés érkezett a Pécsi Rendőrkapitányságra a Pécsi Állatkert új igazgatójától az állatkert régebbi vezetősége ellen. A feljelentés alapján a rendőrség ismeretlen tettes ellen rendelt el nyomozást sikkasztás és természetkárosítás gyanújával – tudta meg az [origo] dr. Dombay Péter rendőr alezredestől, Pécs Város Rendőrkapitányságának vizsgálati osztályvezetőjétől. A napokban befejeződött a nyomozás, a nyomozati anyag mintegy 3000 oldalt tesz ki. A 6 gyanúsítottak között vannak az állatkert korábbi vezetői és alkalmazottai.

Kiderült, hogy az állatkert dolgozói közül voltak, akik sajátjukként kezelték az állatokat. Elvitték a kölyköket az önkormányzat által is támogatott állatkertből, pedig a parknak szinte ez az egyetlen komolyabb bevételi forrása. Különösen ritka állatok születése esetén érte kár az állatkertet, amikor a kölyköket nem tudta értékesíteni, illetve az állatkertek közötti nemzetközi csereprogramban nem tudta más értékes példányokra cserélni.

Az állatkert gazdálkodásáról 1994-től kezdve kértek a nyomozók könyvszakértői vizsgálatot, melyet gazdasági szakértők bevonásával folytattak. A régi vezetés negyedmillió forintos hiányról tudott, míg a vizsgálat kimutatása szerint a hűtlen kezelés miatt a kertnek több, mint 4 millió forintos kára keletkezett. A különböző dokumentumok összehasonlítása után kiderült, hogy a legkülönbözőbb fajtájú állatok hiányoztak a leltárból, vagy kevesebb példány volt belőlük a várhatónál. A hűtlen kezelésnek kedvezett, hogy a Pécsi Állatkertnek a nemzetközi csereprogramon belül az eszéki állatkerttel volt kapcsolata, és a horvátországi háborús események miatt sok dokumentum, amely az ellenőrzéseket szolgálta volna, vagy megsemmisült, vagy soha el sem készült.

Tárgyi és személyi bizonyítékokat találtak arra, hogy állatkert egyik barnamedvéjét a ketrecében lőtte le egy osztrák vendég vadász. Nem sikerült felgöngyölíteni a tigris hasonló tragédiája körül történteket, de bebizonyosodott, hogy az állatkert oroszlánját szabálytalanul pányvázták ki, amikor el akarták szállítani, és ennek következtében tört el az állat nyakcsigolyája. Ez utóbbi miatt természetkárosítás vétségével, ezen kívül pedig hűtlen kezelés, sikkasztás, természetkárosítás bűntettével állnak bíróság elé a gyanúsítottak. A lajstromban szerepel még a számviteli fegyelem megsértése és a hanyag kezelés vétségének alapos gyanúja is. A nyomozás anyagát vádemelési javaslattal a Pécsi Rendőrkapitányság a napokban küldi el a Pécsi Városi Ügyészségre.