Az internetes bűncselekmények száma tavaly duplájára nőtt – állítják a Carnegie Mellon Egyetem Szoftverkutatási Intézetének munkatársai – s ezzel egy újabb bűnözési hullám kezdődött a világ számítógépes hálózatain.

Több mint 21 ezer eset. Ahhoz képest, hogy 1999-ben az észlelt bűncselekmények száma csupán tízezres volt, megkétszereződött a kíbertérben elkövetett törvénysértések száma.

A Carnegie Mellon University’s Software Engineering Institute, azaz az Egyesült Államokban az on-line bűnözői tevékenységet figyelő Carnegie Mellon Egyetem Szoftverkutatási Intézetében azt is megállapították: 2001 első negyedévében pedig máris több mint 7 ezer bűncselekményt regisztráltak.

A Szövetségi Nyomozóhivatal tavaly májusban alapította Internet Fraud Complaint Center szerint viszont 2000 novemberéig mintegy 20 ezer számítógépes bűncselekmény történt. Ez a szám a hackeléstől kezdve, a bankkártya azonosítók ellopásán át az adathamisításig mindenre kiterjed.

James Dempsey, a Center for Democracy and Technology (Demokrácia és Technológia Központ) igazgatója szerint a kibertéri bűnözés tovább nő majd, mivel a dinamikusan fejlődő e-kereskedelem, e-üzlet egyre nagyobb fogással kecsegteti a fehérgalléros bűnözőket. Igaz, – tette hozzá James Dempsey – ezek közül sok megelőzhető volna, ha a felhasználók a már ismert biztonsági szabályokat betartanák. – A bűncselekmények legtöbbjét ugyanis gyerekjáték volt elkövetni – mondta Dempsey.