Többségében beépítette az Igazságügyi Minisztérium normaszövegébe a Közbeszerzési Tanács a közbeszerzési törvény módosítására tett javaslatait – jelentette ki tegnap Berényi Lajos, a tanács elnöke. Egyszerűsítenék a pontrendszert, az alkalmatlanság feltételeit is a tenderkiírás kötelező elemévé tennék, és valamilyen szintű ellenőrzési jogosítványt kapna a Közbeszerzések Tanácsa is. A közbeszerzési törvény módosítása egyébként az első félévi jogalkotási menetrendben szerepelt, de csak az őszi ülésszakon fog az Országgyűlés elé kerülni. Berényi Lajos szerint Magyarország nem kér átmeneti halasztást az EU-csatlakozáskor e területen, mivel a törvény 80 százalékban most is EU-konform. Igaz, a fejlettebb országokban a magyar közbeszerzési törvény jelenleg is több kivételt enged meg, mint az EU hasonló jogszabálya. Többek között ez az oka annak, hogy Magyarországon a GDP 5 százalékának felel meg a közbeszerzések éves értéke, míg az EU-tagországokban ez a 8-10 százalékot is eléri.

Az idei év első felében negyven százalékkal nagyobb értékben bonyolítottak le közbeszerzési eljárásokat az erre kötelezett intézmények, mint a tavalyi év hasonló időszakában. Eddig összesen 296 milliárd forint közbeszerzési tender zajlott le, az év végére azonban a 600 milliárd forintot is elérheti értékük – közölte tegnap Berényi Lajos, a Közbeszerzések Tanácsának elnöke. Az értéknövekedés azonban nem hozott lényeges változást a kiírt tenderek számában, az 1779 idei eljárás mindössze 4 százalékkal több a tavalyinál. A pályázati kiírások közül 1393 volt nyílt, 12 százalékkal több, mint egy évvel korábban. A tárgyalásos eljárások aránya pedig 25,7 százalékról 19,8-ra mérséklődött. Mindössze 34 meghívásos pályázat volt. A “zártkörű” pályázatok arányának csökkenését Berényi Lajos a közbeszerzési törvény 1999. évi módosítása eredményének tekinti.

Szakértők szerint kevésbé bíztató, hogy a megbízások értékét tekintve 8 százalékponttal csökkent a nyílt eljárások részaránya. Ilyen módon döntöttek mintegy 209 milliárd forintnyi beszerzésről. A tárgyalásos eljárások értéke 73,8 milliárdot tett ki, 4,3 százalékponttal többet, mint 2000 első felében. A meghívásos eljárások értéke 13,2 milliárd volt, ez 3,8 százalékpontos növekedés.

A kis- és középvállalkozások az összes eljárás 67 százalékát nyerték el, így mintegy 178 milliárdnyi értékben. Egy évvel korábban mindössze 544 közbeszerzési pályázatot nyert el kis- és középvállalkozás.