Hivatali visszaélés bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt feljelentette Tarlós István III. kerületi polgármestert a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet csütörtökön a Fővárosi Ügyészségi Nyomozóhivatalnál.

A Pepsi Sziget 2001. Fesztivál szervezői és a polgármester által kedden aláírt megállapodás értelmében a rendezők vállalták, hogy semmilyen homoszexuális jellegű felvilágosító program nem szerepelhet az augusztusi rendezvény műsorán.
E megállapodás kiváltotta a magyarországi melegszervezetek tiltakozását, és hétfőre demonstrációt is szerveztek a III. kerületi polgármesteri hivatal és a szervezők irodája elé.
A Habeas Corpus Munkacsoport feljelentése szerint Tarlós István önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget 2001 Fesztivált szervező Sziget Kft.-t azzal, hogy ha homoszexualitással kapcsolatos felvilágosító programok is szerepelnek a fesztiválon, az súlyosan veszélybe sodorná a rendezvény megtarthatóságát, de a következő évi szerződés aláírását is.
Juhász Géza elmondta, hogy a Sziget Kft. a III. kerületi polgármesterrel kedden aláírt megállapodása után kötött szerződést a Habeas Corpus Munkacsoporttal az egyik, a szexuális kisebbségek és a nők egyenjogúságával kapcsolatos oktató programokat felvonultató sátorról.
Ezt a programhelyszínt a Labrisz Leszbikus Egyesülettel, illetve a Háttér Baráti Társaság a Melegekért és Nők a Nőkért Együtt az Erőszak Ellen (NANE) elnevezésű szervezetekkel közösen tervezték.
A sátor eredeti programja szerint beszélgetést terveztek többek között a fiatal melegek, leszbikusok, biszexuálisok helyzetéről és életéről, valamint a szexuális orientációról.
A Habeas Corpus Munkacsoport felszólítja a Sziget Kft-t, hogy mondják fel a polgármesterrel kötött szerződést. Ha ez nem történik meg, nem jelennek meg a szigeten. Hasonló álláspontot képvisel a Labrisz Leszbikus Egyesület és a NANE is. A Háttér Baráti Társaság azonban – Mocsonaki László elnök elmondása szerint – semmiképpen nem vesz részt a fesztiválon.
A Habeas Corpus Munkacsoport csütörtökön nyílt levelet küldött Szájer Józsefnek, a Fidesz-MPP frakcióvezetőjének is. A levélben arra kérik Szájer Józsefet, hogy “mivel széles körben ismert a szexuális kisebbségek egyenjogúsága melletti személyes elkötelezettsége” a Fidesz-MPP nevében bátorítsa a Sziget Kft. vezetőit: mondják fel a polgármesterrel kötött szégyenteljes megállapodást.

Tarlós István reagálása a feljelentésre

(MTI) – Óbuda polgármestere, Tarlós István úgy vélekedik, hogy nincs alapja annak a feljelentésnek, amelyet a Habeas Corpus szervezet tett ellene a Fővárosi Ügyészségi Nyomozó Hivatalnál csütörtökön. A jogvédő szervezet hivatali visszaélés bűntett elkövetésének alapos gyanúja miatt jelentette fel Tarlós Istvánt.
A kerület első emberének véleménye szerint meglepő lenne, ha fennállna a feljelentésben szereplő alapos gyanú, de mint mondta: erkölcsi értelemben akkori is fenntartaná azt, amit mondott, vagy amilyen intézkedést tett.
– Én semmilyen módon, sem egyénileg, sem csoportosan nem tiltottam ki homoszexuálist a rendezvényről, bizonyos műsorokat nem tartottam kívánatosnak, elsősorban a fiatalkorúak miatt – hangsúlyozta a polgármester.
Tarlós István megemlítette: semmilyen problémája nincs a szervezőkkel, sőt azt is tudomásul veszi, hogy a homoszexuálisok saját értékrendjük szerint élnek, viszont a magyar alkotmány egyértelműen biztosítja a szülőknek a gyerekek és a fiatalkorúak erkölcsi neveléséhez való jogát.
A polgármester azon véleményének adott hangot, hogy az előbbiek egyértelműen sérülnének ha kiskorúak előtt valósítanának meg a felvilágosító programokat.