A Francia Legfelsőbb Bíróság pénteki döntése alapján a mozgássérült magzatoknak joguk van ahhoz, hogy ne szülessenek meg. A döntés értelmében amennyiben az orvos diagnosztizálni tudja, hogy a méhben fejlődő magzat súlyos testi fogyatékossággal jönne a világra, az anya kérheti a terhesség megszakítását.

A döntés komoly visszhangot váltott ki a mozgássérült szervezetek körébent, amelyek a testi fogyatékosok diszkriminációjának nyilvánították az ítéletet. Véleményük szerint a döntés az első lépés lehet az emberi faj genetikai eszközökkel történő nemesítése elméletének megvalósítása, az eugenetika felé. A francia kormány ígérete szerint a bírósági döntésről az összes párt és szervezet bevonásával tanácskoznak majd, és csak azután születhet meg a sérült magzatokról szóló törvény.

A bíróság eredetileg három mozgássérült gyermek szülei által indított kártérítési per miatt ült össze. A szülők az orvosokat azzal vádolták, hogy nem tájékoztatták őket arról, hogy gyermekük mozgássérült lesz. A bíróság végül megállapította, hogy nem volt okozati összefüggés az orvosi tájékoztatás elmulasztása, és a gyermekek testi fogyatékossággal való megszületése között – írja a The Independent.

Christine Boutin, a francia parlament jobboldali képviselője szerint a döntés Franciaországban állami szintre emeli az eugenetikát, és a mozgássérült mentes társadalom jövőképét vetíti elő. A politikus asszony a jövő évi elnökválasztáson abortusz ellenes programmal kíván indulni.