Az új portugál törvények nem börtönnel büntetné a drogfogyasztókat, hanem orvosi segítséget és tanácsadást biztosítana számukra. A rendőrség attól tart: az intézkedések Amszterdamhoz hasonló drogparadicsommá változtatják Portugáliát.

A júliustól érvényes új portugál törvények értelmében a kis mennyiségű, vélhetően fogyasztásra vásárolt drogokkal – legyen az cannabis vagy heroin – elfogott embereket nem fenyegeti börtön. A drogosok azonban nem szabadulnak azonnal: a cannabist fogyasztókat egy pszichológussal és egy szociális munkással folytatott beszélgetésre kötelezik, míg a heroin élvezőit emellett elvonókúrára is küldik.

A tiltó intézkedések hatástalanok

Az új törvényeknek értelmében a rendőröknek több idejük jut a “nagy halakkal” foglalkozni, nem töltik idejüket a kisebb ügyekkel. A hatóságok úgy vélik, az amerikai kemény drogellenes törvények nem jártak sikerrel, és példájukból okulva nem kívántak tiltó intézkedéseket bevezetni.

Az üdülőhelyek biztonsága miatt aggódnak

A Népi Párt vezére, Paulo Portas bírálta a kormányintézkedéseket, mondván, az ország hamarosan a drogfüggők paradicsoma lesz. A hatóságok védik álláspontjukat: szerintük nem a drogfogyasztáshoz, hanem a segítséget igénylő drogfogyasztóknak teremtenek jobb körülményeket.

A rendőrség azonban a portugál üdülőhelyek biztonsága miatt aggódik. A dél-portugál városokba érkező fiatalok körében ugyanis népszerű a partydrogok használata, és a törvény enyhítése a fogyasztás növekedéséhez vezethet – vélik a rend őrei.