a rendszer magában foglalná a jogsegélyszolgálat minden formáját, az általános, átfogó jogi tanácsadást, a közvetítőtevékenységet, a gyermekek képviseletét és a sértettek jogvédelmét is

Az MSZP részletes koncepciót készített a jogsegély intézményéről: a rendszer magában foglalná a jogsegélyszolgálat minden formáját, az általános, átfogó jogi tanácsadást, a közvetítőtevékenységet, a gyermekek képviseletét és a sértettek jogvédelmét is.Erről Vastagh Pál, az előző kormány igazságügy-minisztere, parlamenti képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

A szocialista politikus hangsúlyozta: a rászorultság elve alapján, a jövedelmi és a vagyoni viszonyokat figyelembe véve biztosítanának a bíróság, illetve a hatóság előtt ingyenes jogi képviseletet. A költségeket az állam szociális alapon vállalná át.

Véleménye szerint a rendszer felállítása önálló jogi szabályozást igényel. Jelezte: az MSZP, választási győzelme esetén, azt szeretné, ha a parlament akár már az első ülésén foglalkozhatna az önálló törvényjavaslattal.

Vastagh Pál megjegyezte, nincs szükség önálló szervezet létrehozására, a rendszer működése ráépülhet a jelenlegi ügyvédi kamarákra, az országos hálózatot pedig az Igazságügyi Minisztérium irányítaná, ami biztosítaná a minőségi szolgáltatás feltételeinek megteremtését is.

  • Az ingyenes jogi és tanácsadói rendszer mindenki számára elérhetővé teszi az igazságszolgáltatást – fogalmazott az MSZP-s képviselő, hozzátéve: ez a megoldás tehermentesítené az igazságszolgáltatást, mert a szakszerű előkészítés jótékonyan befolyásolhatja a bírói munkát.

Vastagh Pál kitért arra is, hogy áttekintették az európai országok gyakorlatát: Angliában, Franciaországban, Hollandiában, Svédországban már sikerrel vezettek be hasonló intézményeket a szocialista-szociáldemokrata kormányok.

Az MSZP-s politikus reagált Orbán Viktor rádióinterjújára, amelyben a miniszterelnök a zsebszerződések megkötésében közreműködő ügyvédekkel kapcsolatban kijelentette: szomorúan látja, hogy az ügyvédtársadalom ebben az ügyben semmilyen lépést nem tett.

Vastagh Pál álláspontja szerint felesleges ezt a vádat az egész jogásztársadalomnak címezni, mert a zsebszerződéseket az ország meghatározott területein kötötték.

  • Már a szerződések előkészítése is rejtett tevékenység, a szakmai szervezetek pedig csak akkor tudnak fellépni, ha ez a tevékenység ismertté válik – fűzte hozzá.

Az ellenzéki honatya úgy vélekedett: elsősorban a jelenség közgazdasági okaival kellene foglalkozni, “látszatintézkedésekkel, kirakat-kormányülésekkel” ezt a problémát nem lehet megoldani.Megítélése szerint ha az ügy közgazdaságilag rendeződik, bízni lehet abban, hogy “semmiféle álcázott, rejtett szerződésre” többé nem lesz szükség.

  • Ezen kellene dolgoznia a kormánynak, semmint az egész magyar jogásztársadalom számára morális intelmeket megfogalmazni – mondta Vastagh Pál.