A cseh kormány beleegyezésével már Prágában ellenőrzik a Londonba tartó utasokat. A brit hivatalnokok feladata, hogy kiszűrjék azokat, akik feltehetően be akarnak vándorolni a szigetországba.

Brit bevándorlási hivatalnokok ellenőrzik szerdától kezdve a Nagy-Britanniába utazókat a prágai repülőtéren. Az utasok ellenőrzésében Prága és London idén februárban állapodott meg. Az intézkedést azért léptették életbe, mert az elmúlt két évben nagyon megugrott a Nagy-Britanniában menedéket kérő csehországi romák száma, s London már vízumkényszert fontolgatott a csehek számára.

A prágai brit nagykövetség nyilatkozata szerint azért volt szükség erre a lépésre, mert a cseh állampolgárok részéről “túlságosan is nagy nyomás nehezedett a brit bevándorlási rendszerre”. Ales Pospísil, cseh külügyminisztériumi szóvivő szerint az intézkedés hozzájárul annak megakadályozásához, hogy London ne vezessen be vízumkényszert a szigetországba utazó cseh állampolgárok számára. A brit bevándorlási hivatalnokoknak Prágában joguk van megérdeklődni a szigetországba utazóktól, hogy útjuknak mi a célja, és rendelkeznek-e megfelelő anyagi fedezettel. A brit bevándorlási hivatalnokok prágai tevékenységét a cseh kormány hagyta jóvá.

A csehországi romák között 1997 óta érezhető az erős kivándorlási hullám. Az első úticél Kanada volt. A kanadai kormány ezt azzal állította le, hogy vízumkényszert vezetett be a csehek részére. Később Prága ugyanezt tette a kanadaiakkal szemben. A kölcsönös intézkedéseket a jövő évben vizsgálják majd felül. Nagy-Britanniában a tavalyi évben havonta 150-200 cseh állampolgár kért politikai menedéket, amit a brit hatóságok rendre megtagadtak.