Ha ezt a kérdést 2002. január elseje előtt nem sikerül megoldani, a román kormány törvényi eszközökkel akadályozza meg a magyar jogszabály alkalmazását Romániában.

Romániának továbbra is változatlan az álláspontja a magyar státustörvényt illetően, s ha ezt a kérdést 2002. január elseje előtt nem sikerül megoldani, a román kormány törvényi eszközökkel akadályozza meg a magyar jogszabály alkalmazását Romániában – jelentette ki pénteken Adrian Nastase román miniszterelnök.

A kormányfő azt követően nyilatkozott, hogy Bukarestben hivatalosan bejelentették: július 28-án a román és a magyar miniszterelnök munkatalálkozót tart Romániában.

Nastase hangsúlyozta: nem okozott semmilyen nehézséget az, hogy Románia tárgyalásokat folytasson a státustörvényről Magyarországgal.

Mint mondta, Románia szilárd érvekkel rendelkezik ahhoz, hogy ebben a kérdésben ne értsen egyet Magyarországgal. Hozzátette, hogy amikor Martonyi János magyar külügyminisztert fogadta Bukarestben, ismertette vele a román hivatalos álláspontot és közölte: a román kormány erről az álláspontról nem mond le.

A magyar külügyminiszterrel abban értettünk egyet, hogy nem értünk egyet – hangsúlyozta.

Nastase elmondta: közölte Martonyi Jánossal, hogy a nemzeti kisebbségekért az állam a felelős, s ha Magyarország kíván törődni a Romániában élő magyar nemzeti kisebbséggel, akkor magára kell vállalnia az ezzel járó összes problémát, a kétnyelvű helységtábláktól egészen a közbirtokos tulajdonforma kérdéséig bezárólag.

Vagy megállapodunk abban, hogy Európában létezik a nemzeti kisebbségekkel kapcsolatos sajátos szabályozás és ez alól Magyarország kivétel, vagy úgy tekintjük, hogy Magyarország új javaslattal áll elő Európában – fogalmazott a román miniszterelnök.