Traian Basescu bukaresti főpolgármester a brit kormány közvetítésével arra kívánja kérni a nyugati-európai országokat, hogy fordítsanak különös figyelmet a magyar státustörvényre. Basescu úgy vélte, hogy a státustörvény feszültségeket okoz Romániában és a két ország közötti kapcsolatokban, mivel Románián belül a “magyarosítást” szolgálja.

A bukaresti főpolgármester, aki egyben a román Demokrata Párt elnöke, erről vasárnap beszélt Bukarestben, mielőtt egyhetes hivatalos látogatásra Londonba utazott.

Javasolni fogom a román kormánynak és a brit Munkáspártnak, hogy a nyugat-európai országok fordítsanak különös figyelmet a magyar státustörvényre és keressenek olyan megoldást, amely a törvényt hatályon kívül helyezi – mondta.

A román politikus szerint erre a legjobb megoldás az lenne, ha az Európai Parlament külön “törvényt” hozna, amelynek egyetlen cikkelye kimondaná: a magyar státustörvény nem alkalmazható Románia területén.

Basescu úgy vélte, hogy ha ez az út nem járható, akkor Romániának kell külön törvényekkel védekeznie a magyar jogszabály ellen területén.