A Gazdasági Versenyhivatal Versenytanácsa az első félévben 114 határozatot hozott, 18 törvénysértést állapított meg, és 45,4 millió forint bírságot szabott ki – közölte Polgárdy Géza, a versenyhivatal sajtófőnöke hétfőn.

A múlt év azonos időszakában szintén 114 verseny-felügyeleti eljárás zárult határozattal, és az ideinél 14-gyel több esetben, 32 alkalommal állapítottak meg jogsértést, amiért 9 millió forinttal kevesebb, összesen 36 millió forint bírságot szabtak ki – mondta a sajtófőnök.

Június végéig a legtöbb elmarasztaló határozat, 12, a fogyasztók tisztességtelen befolyásolása miatt született, és a kivetett birság összege 33,5 millió forint volt. Két esetben született gazdasági erőfölényt megállapító döntés, összesen 10 millió forint bírság megfizetésére kötelezve a törvénysértőket. Kartell megállapodással kapcsolatban nem hoztak törvénysértést megállapító határozatot.

Fúziót 47 alkalommal hagyott jóvá a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) Versenytanácsa, elutasító határozat nem született, és kisebb formai hibák miatt 4 esetben 1,9 millió forint bírságot vetettek ki.

Az ügytípusok arányát összehasonlítva a múlt évhez képest a fúziós ügyek aránya 33-ról 46 százalékra emelkedett, míg a fogyasztók megtévesztésével kapcsolatos eljárások aránya 36-ról 28 százalékra, a gazdasági erőfölényes vizsgálatok aránya pedig 23-ról 18 százalékra csökkent az összes vizsgálaton belül.

Az első félévben a GVH versenytanácsához érkezett 75 jogorvoslati kérelemből mindössze 20-nak adtak helyt. A GVH döntéseivel szemben a Fővárosi Bírósághoz érkezett 7 fellebbezésből 6-ot elutasítottak.