Brüsszelből kiszivárgott információk szerint a közeljövőben tárgyalásra kerülő versenypolitikai fejezet kapcsán az Európai Bizottság álláspontjában enyhülés következhet be. A tervezet eltűrne bizonyos már érvényben lévő kedvezményeket, ám újak igénybevételét a tárgyalások megnyitásától továbbra sem engedélyezne.

Az őszre várható tárgyaláskezdés előtt adott kedvezményekkel kapcsolatban Brüsszelben esetleg készek lennének a meglévő kedvezmények bizonyos fokú tolerálására, míg a tárgyaláskezdés után adott kedvezmények esetében ez kizárt volna. Eddig mindkettő kapcsán elutasító volt a hozzáállás, arra hivatkozva, hogy az eltérő gyakorlat negatív hatással lenne az egységes piac működésére. Bizottsági körökben azt is ki szeretnék védeni, hogy a bővítés után a brüsszeli testületnek kelljen eljárnia a szabálytalanságok ellen.

A jelölt országok vonakodnak teljesíteni azt a brüsszeli követelést, hogy már a csatlakozás előtt érvényesítsék az uniós szabályozást, és a tagságra az már kellően “be is legyen járatva”. A ma nyilvánosságra került Pénzügyminisztériumi elképzelés szerint a kedvezmények Magyarország taggá válásáig megkezdődő beruházásokra még igénybe lehetne venni. Ezek kifutása 2011-ig történne meg.

Így nagy valószínűséggel a puhuló uniós álláspont sem lesz elfogadható a csatlakozásra váró, ám a multinacionális cégektől erősen függő kormányoknak.