Az amerikai főügyész egy tíz egységből álló speciális akciócsoportot hozott létre az egyre növekvő számítógépes bűnözés felderítésére és letörésére.

A Computer Hacking and Intelectual Property (rövidítve CHIP) osztag szerzői jogsértési, számítógépes csalási és számítógépes betörési ügyeket vizsgál. A főügyész riportereknek kijelentette: “Szeretnénk minden intellektuális bűnöző számára világossá tenni, minden bűnügyet felderítünk, és senki nem ússza meg tettét büntetés nélkül”. John Ashcrosft elismerte, még a kormány saját site-ja, a Whitehouse.org sem elég biztonságos, amit bizonyít az is, hogy számos alkalommal hackelték és olyan vírusokkal árasztották el, mint a Melissa vagy az I Love You. Szerinte a nagyvállalatok is hibásak abban, hogy a kompjúteres bűnügyek ennyire elszaporodtak. Nem jelentik a site-jukra történt betörést, mert attól félnek, hírnevükön csorba esik, pedig az FBI-nak tudnia kellene minden ilyen esetről, mert a bűnözők így újra meg újra próbálkoznak.

Nem kommentálta a Kaliforniában letartóztatott hacker esetét, mert mint mondta, neki a törvényt védenie, nem kritizálnia kell. Kitért a Carnivore rendszer elemzése elől is. Mint ismeretes, az FBI által fenntartott Carnivore külön engedély nélkül e-mailekben is vizsgálódhatott volna, ami ellen a civil szervezetek erőteljesen tiltakoztak, így azt mégsem engedélyezték. Az új, más néven bevezetett rendszer Ashcroft szerint már nem veszélyezteti a személyiségi jogokat – adja hírül a CNet.