Az ifjúsági tárca elkészítette az ifjúság életlehetőségeiről szóló millenniumi törvény normaszövegét; a jogszabály tervezetéről hétfőn meg is kezdődött az egyeztetés a civil szervezetekkel – közölte az Ifjúsági és Sportminisztérium helyettes államtitkára az MTI érdeklődésére hétfőn. Szabó László tájékoztatása szerint a normaszöveget a jövő hét elején tárcaközi közigazgatási egyeztetésre bocsátják.

A helyettes államtitkár elmondta, hogy elsőként a Gyermek és Ifjúsági Önkormányzatok Tanácsával, a Települési Gyermek Önkormányzatokat Segítők Egyesületével, valamint az Ifjúságért Önkormányzati Szövetséggel folytattak megbeszéléseket, keddtől pedig az ifjúsági párbeszédben szereplő szervezetekkel egyeztetnek.

Az elkészített dokumentum kapcsán ugyanakkor jelezte, hogy az nem fog nagy meglepetést okozni, hiszen a tervezet a civilek által korábban már véleményezett koncepció alapján készült el.

Szabó László közölte azt is: amint a társadalmi egyeztetés végére érnek – várhatóan e hét végén, illetve a jövő hét elején -, a normaszöveget közzéteszik az e célra kialakított www.ifjusag.hu honlapon.A helyettes államtitkár utalt arra, hogy az interneten, a nyitott jogalkotás keretében már nem csak az ifjúsági szervezetek, de a közösségi életen kívüli fiatalok is megfogalmazhatják javaslataikat.

Több ifjúsági szervezet várakozásai szerint a fiatalokat elsősorban az érdekli majd: milyen új kedvezményeket biztosít számukra az egységessé váló ifjúsági kártya, és hány éves korukig vehetik igénybe a különféle lehetőségeket.

Az MTI információi szerint a törvény normaszövegében szerepel a többi között egy nemzeti játszótér-program elindítása, valamint egy, a fiatalok díjmentes internet-elérését lehetővé tevő országos projekt kialakítása is.

A jogszabálytervezet értelmében a települési önkormányzatok a gyermekek és fiatalok után állami támogatásként ifjúsági normatívára lennének jogosultak.