Megoldatlan a Magyarországon titkos eszközökkel adatok gyűjtésére jogosult tíz szervezet parlamenti ellenőrzése – állítja Keleti György, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke. A leköszönt adatvédelmi biztos is épp azt tartotta ciklusa egyik legnagyobb adósságának, hogy pénz hiányában nem folytathatta le e szervezetek átfogó ellenőrzését.

A titkos adatgyűjtések egy része bírói kontroll alatt áll, ám rendkívül széles az a kör is, ahol a tevékenységhez nem szükséges engedély. Adatok hiányában nem tudni, hogy mennyire rutinszerűen adja ki a bíróság a titkos eszközök használatára az engedélyeket, mint ahogyan azt sem, hogy milyen arányban igazolódik e módszerek alkalmazása.

Sándor Zsuzsa, a Fővárosi Bíróság szóvivője szerint erre vonatkozó információ nem adható ki.

A titkosszolgálati eszközök alkalmazásával kapcsolatos valamennyi adat államtitoknak minősül, erről tájékoztatást kizárólag a kormány és az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kap – tájékoztatott Szabó Gábor, a Polgári Nemzetbiztonsági Szolgálatokat irányító tárca nélküli miniszter hivatalának vezetője.

Keleti György, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke ellenben azt állítja, hogy a bírói engedélyekről még kimutatás sem jut el bizottságukhoz. Egyedül az igazságügyi miniszter által kiállított engedélyekről számol be évente egyszer Dávid Ibolya. Azonban itt sem tudják igazából, hogy mi van az elhangzott számok mögött, így az ellenőrző szerepük formális. Mivel a bizottságban kormánypárti többség van, ha egy-egy gyanús ügyet konkrétan napirendre szeretne tűzni az ellenzék, a többiek könnyedén leszavazhatják.

Kosztolányi Dénes, a bizottság egyik fideszes tagja viszont tökéletesnek látja a titkosszolgálatok működését.

A nemzetbiztonsági bizottság operatív ügyekbe nem avatkozik be, csak utólag vizsgálódhatnak, azonban egyetlen esetben sem állapítottak meg törvénysértést – szögezte le a képviselő. Kosztolányi szerint az új titkosszolgálati vezetők kinevezésével olyan jó légkör alakult ki a hivatalon belül, hogy a korábbi évektől eltérően az állományban manapság már létszámgondok sincsenek.

További részletek a Stop! cikkében