A táppénzzel történő visszaélések kiszűrése érdekében törvénymódosítási javaslat beterjesztését tervezik. Ha a parlament elfogadja, a pontos útmutató alapján egyértelműen kizárható lesz annak lehetősége, hogy végkielégítés, jutalom vagy bármilyen egyszeri, akár milliós kifizetés alapján – jogosulatlanul – kapja meg az illető a táppénzét.

  • Az APEH és a pénzügyi tárca vezetőivel egyeztetve olyan eljárási rendet dolgoztunk ki, amelynek alapján valamennyi kifizetőhelyen egyértelműen meg tudják majd állapítani, ki mennyi táppénzre jogosult. Így kétséget kizáróan kiszűrhető, hogy valaki a végkielégítés, jutalom vagy bármilyen egyszeri, akár milliós kifizetés alapján kapja meg a táppénzét – nyilatkozta az OEP jogi főosztályának vezetője. Vasváry Ildikó szerint ugyanis azzal, hogy idén már nincs a táppénzszámításhoz érvényes jövedelemnek felső határa, előfordulhat, hogy valaki egy-egy napra bejelentett rendkívüli keresetét is hozzászámíttatja a figyelembe vett átlagkereset megállapításához.
  • A változtatások óta több megyéből is jelezték, kiugróan magas összegeket is próbáltak beszámíttatni a táppénz-megállapításba. Volt például olyan eset, amikor egynapos munkavégzésért másfél millió forintot jelentett be a munkáltató, amit a munkanapok alapján kalkulált átlagba akart elszámoltatni.

A most készült pontos útmutatás alapján a jutalmat vagy az esetleges végkielégítést az adott időszak ledolgozott napjainak számával kell elosztani.