Közösség elleni izgatás alapos gyanúja miatt az ügyészség hivatalból eljárást indíthat Bognár László, a MIÉP alelnöke tegnapi sajtótájékoztatója miatt.

A MIÉP elítéli és nemzetellenesnek tartja, hogy döntően a Fotex Rt. tulajdonába kerül a Ferencváros labdarúgócsapata. Az FTC-t megszerezte az a mohó, gátlástalan üzletcsoport, amelynek semmi köze nincs a Ferencvároshoz és a magyarsághoz – mondta tegnap Bognár László, a MIÉP alelnöke, majd hozzátette: “A fradisták mindig is úgy érezték, hogy míg ők a nép egyszerű gyermekei, addig a társadalmi ranglétrán fölöttük állók a zsidó fogalomba tömöríthetők.” Kifejtette, hogy mivel a tehetős pesti zsidósághoz kapcsolt MTK-t a Fotex Rt. birtokolja, a “Fradi népe” be van csapva.

Halmai Gábor alkotmányjogász, egyetemi tanár a Népszava érdeklődésére azt mondta: Az elhangzottak kimeríthetik a közösség elleni izgatás tényállását, ezért az ügyészségnek hivatalból kell eljárást indítania az esettel kapcsolatban, ha felmerül a más népek, fajok, felekezetek elleni gyűlöletre uszítás alapos gyanúja.

Az alkotmányjogász hozzátette, hogy ilyen esetekben azt kell megvizsgálnia az ügyészségnek, hogy a kijelentés a véleményszabadság határain belül van-e, mert egy korábbi alkotmánybírósági határozat szerint akkor történik bűncselekmény, ha az ilyen beszédnek komoly társadalmi veszélye van. Ez azt jelenti, hogy ha az elhangzottak csak társadalmi megvetésre tarthatnak számot, akkor az szabad véleménynek számít, amennyiben viszont tettekre is ösztönözhetnek, már indokolt a véleményszabadság akár büntetőjogi korlátozása is. Figyelembe véve a mai kor hangulatát, ezeknek a szavaknak súlyos következményei lehetnek – véli Halmai.

A Fővárosi Főügyészséghez az üggyel kapcsolatban tegnap feljelentés nem érkezett, de mint Borbély Zoltán sajtóreferens a Népszavának elmondta, hivatalosan is tájékozódnak az elhangzottakkal kapcsolatban, és ha szükséges, akkor megteszik a megfelelő jogi lépéseket.

További részletek a Népszava cikkében