A kormány terve szerint alanyi jogon kaphatna magyar állampolgárságot, aki “a magyar nemzet tagja”, még akkor is, ha sosem volt magyar állampolgár, és státusigazolvánnyal sem rendelkezik.

Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának elnöke “kósza ötletnek” tarja a kormány elképzelését.

Martonyi János külügyminiszter szerint rendezni kell a magyar nemzethez tartozó, de magyar állampolgársággal soha nem rendelkező személyek ügyét. A kormány elképzelése szerint “a magyar nemzethez tartozó” külföldön élő állampolgárok – ha igénylik – alanyi jogon kaphatnának magyar állampolgárságot. Ez azt jelenti, hogy például a Felvidékről vagy Vajdaságból Nyugat-Európába vagy Egyesült Államokba emigrált magyarok kaphatnának magyar állampolgárságot- ha erre igényt tartanak. A témáról Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn azt mondta: eljött az ideje annak, hogy a diktatúrák elől határainkon kívülről nyugatra menekült magyarok is alanyi jogon megkaphassák a magyar állampolgárságot. Ennek a megvalósításához módosítani kellene az állampolgársági törvényt, mely kétharmados többséget igényel.

Szent-Iványi István, a parlament külügyi bizottságának SZDSZ-es elnöke az [origo]-nak elmondta, hogy komolytalannak, “kósza ötletnek” tartja a kormány tervét. Az SZDSZ-es politikus úgy tudja, hogy Jeszenszky Géza, amerikai magyar nagykövet vetette fel Orbán Viktor miniszterelnöknek ezt az ötletet. Jeszenszkyt ugyanis több Amerikában élő, magát magyarnak tartó ember kereste meg, hogy szeretne magyar állampolgárságot. Szent-Iványi István elmondta, hogy a kormány még nem nyújtott be ilyen irányú törvénymódosítási-javaslatot, és elképzelhetőnek tartja, hogy nem is fog. Az SZDSZ majd akkor alakít ki véleményt, ha ez megtörténik, addig komolytalan ötletnek tartják.

A külföldön élőknek talán egy jelentős előnyt jelentene a magyar állampolgárság: sokkal könnyebben juthatnának Magyarországon ingatlanhoz. Az amerikai állampolgároknak pedig néhány kelet-európai országba vízumot kell váltaniuk, és ettől mentesülnének a magyar állampolgárság megszerzésével. Választói jog nem járna a magyar állampolgársággal, mivel csak az vehet részt a választásokon, aki Magyarországon él.