Elismerte az RTL Klub televízió a médiahatóságnak benyújtott nyilatkozatában, hogy tulajdonosi szerkezetében egy július 2-án kötött szerződés nyomán törvénysértő helyzet jött létre – tudta meg a Magyar Nemzet. Így a Bertelsmannak várhatóan meg kell válnia a Népszabadságtól.

A szóban forgó megállapodás alapján a Népszabadság többségi tulajdonosa, a Bertelsmann a német WAZ-csoporttal közös 37 százalékos közvetett részesedése mellé újabb 30 százalékos, kizárólagos tulajdonában álló, közvetlen részvénycsomaghoz jutott az RTL Groupban. A közös és a közvetett részesedések 67 százalékos Bertelsmann-érdekeltséget jelentenek az RTL Groupban, a magyarországi RTL Klub kereskedelmi televízióban pedig 49 százaléknyi közvetett tulajdonhoz jutott a Bertelsmann. A médiatörvény szerint azonban 25 százalék felett “befolyásoló részesedésnek” számít a tulajdonlás. Ugyanakkor a Bertelsmann leányvállalata, a Gruner und Jahr AG révén 67,6 százalékos, azaz szintén befolyásoló részesedéssel rendelkezik a Népszabadságban, így törvénysértő helyzet áll fenn.

Az Országos Rádió és Televízió Testület csütörtöki tárgyalásán valószínűleg arra szólítja fel az RTL Klub televíziótársaságot, hogy 180 napon belül

  • január végéig — oldja fel a jogszabályba ütköző állapotot. Máskülönben az ORTT kénytelen azonnali hatállyal felmondani a televízió műsorszolgáltatási szerződését.