Gy. Henrik, akit az ismert popénekes nevével illettek, a gyanú szerint tudott HIV-fertőzéséről, ám ezt elhallgatva létesített szexuális kapcsolat.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) – mint az korábban ismerté vált – egy bejelentés alapján indított büntetőeljárást Gy. Henrik ellen.

A bejelentő arról tájékoztatta a rendőrséget, hogy egy HIV-pozitív homoszexuális férfi, tudva saját, a tudomány jelenlegi állása szerint gyógyíthatatlan betegségéről, védekezés nélkül létesít szexuális kapcsolatot más férfiakkal.

A rendőrség első lépése – miután a bejelentő megnevezte a konkrét személyt – az volt, hogy ellenőrizzék: nem rosszindulatú szerelemféltésről van szó, hanem olyan cselekménysorozatról, amelynek kivizsgálása valóban a nyomozóhatóság feladatai közé tartozik.

Az Országos Epidemiológiai Központ nyilvántartásában a kérdéses személy 1997. január 21-e óta HIV-pozitívként szerepel.
Az eljárás során a rendőrség birtokába jutott egy 1998 nyaráról származó, forgalomban lévő homoerotikus videokazetta. Ennek egyik szereplője a szóban forgó, akkor már másfél éve HIV-fertőzött fiatalember volt, aki láthatóan a megfelelő védekezés alkalmazása nélkül szerepelt a filmben.

A férfi tanúkénti kihallgatása után lett a gyanú megalapozott, mivel a kihallgatottak egybehangzóan úgy nyilatkoztak: nem volt tudomásuk arról, hogy filmbéli partnerük HIV-pozitív.

Az eljárás során a rendőrség több olyan személyt hallgatott ki tanúként, akik az elmúlt években szexuális kapcsolatot létesítettek Gy. Henrikkel, és akik egyértelműen kijelentették: nem voltak tisztában partnerük fertőzöttségével.