Az október végére várt új Microsoft operációs rendszer, a Windows XP újból a kritikák kereszttüzébe került. Csütörtökön amerikai adatvédelmi szervezetek panaszt emeltek a szövetségi kereskedelmi felügyeletnél (FTC) a Windows XP ellen. A washingtoni székhelyű elektronikus adatvédelmi információs központ (EPIC), illetve tizenkét más szervezet azt rója fel a Microsoftnak, hogy tisztességtelen üzleti magatartást tanúsít, és a felhasználók személyes adatainak megszerzésére tör.

A panasz egészen konkrétan a “Passport”, “Wallet” és “HailStorm” nevet viselő termékekre vonatkozik, melyek integráns részét képezik az operációs rendszernek. Ezek a megoldások tárolják és kezelik a felhasználó olyan érzékeny adatait, mint például a jelszavak és hitelkártyaszámok. Feladatuk szerint a felhasználónak nem kell minden alkalommal begépelgetni a karaktersort, ha az egyik weboldalról vagy online áruházból a másikra szörföl. Jim Cullinen, a Microsoft szóvivője visszautasította az adatvédők kritikáját. Szavai szerint a Windows XP megalkotásakor az egyik legfontosabb szempont a magánszféra védelme volt. Korábban a Microsoft a kritikák miatt már több módosítást bejelentett a Windows XP-n. Így például az internetes böngészőt, a szoftvercég saját Internet Explorerjét (IE) az eredeti tervekkel szemben el lehet majd távolítani a gépről. Ezzel a szoftverkonszern az amerikai kartelljogi hivatalokkal vívott jogi harc legújabb fejleményeire reagált, miszerint megalapozott volna az operációs rendszerek terén piacvezető szerepének jogtalan kihasználása.

A hét közepén egy amerikai szenátor bejelentette, hogy szándékai szerint a Windows XP októberi bevezetését mindaddig megakadályozzák, míg azt a Microsoft más cégek programjai előtt meg nem nyitja. Az amerikai szenátus jogi bizottságának egyik demokrata tagja, Charles Schumer bejelentette, felszólította választókörzete, New York állam főügyészét, hogy a többi felperes állammal közösen kérvényezzék az ilyen értelmű felfüggesztő határozatot. Egyelőre a szövetségi igazságügyi minisztérium és a többi tagállam nem kommentálta Schumer bejelentését.

Sajnálattal jutottam arra következtetésre, hogy a Windows XP forgalomba hozatala ebben a mostani formájában valószínűleg unfair, versenyellenes és hosszú távon a felhasználók számára rendkívül előnytelen volna – jelentette ki Schumer. Ha a Microsoft nem változtatja meg az XP-t, hogy jobban együttműködjön például a Kodak digitális fotográfiai szoftverével, vagy az AOL Instant Messenger üzenőprogramjával, a kormánynak Schumer szerint meg kell akadályozni az új OS bevezetését. A szenátor elmondta, hogy felszólította az igazságügyi minisztérium kartellosztályát, hogy semmilyen egyességbe nem menjenek bele a Microsofttal, amíg a konkurens termékek működését nem könnyítik meg. A szenátus jogi bizottságának elnöke, Patrick Leahy korábban bejelentette, hogy a grémium következő, szeptemberi ülésén részletesebben foglalkoznak az internetes verseny javításának lehetőségeivel és a Microsoft üzleti gyakorlatával.

Vivek Varma Microsoft-szóvivő a Cnetnek nyilatkozva nem tudta elfogadni Schumer versenyellenességet sejtő aggodalmait. “Miközben tiszteljük Schumer szenátor és a jogi bizottság minden más tagjának a véleményét, a Microsoft nem gondolja azt, hogy az AOL-Time Warner és a Kodak panaszai valódi témái lehetnek egy kongresszusi meghallgatásnak. Az AOL öncélú lobbizásával szemben a Windows XP-t úgy fejlesztették ki, hogy a felhasználónak a választási lehetőséget, a partnereknek a részvételt biztosítsa” – mondta a szóvivő.