Az amerikai kormányzat jogi képviselői csütörtökön arra kérték a szövetségi fellebbviteli bíróságot, hogy utasítsák el a Microsoft által nemrégiben benyújtott kérvényt, mely arra irányult, hogy a fellebbviteli bíróság tárgyalja újra a cég trösztellenes pereit.
Mint az köztudott, idén júniusban a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a szoftveróriás feldarabolását kimondó korábbi kerületi bírósági határozatot hatályon kívül helyezi, ám a cég ellen felhozott antitrösztvádakat ez a bíróság is megalapozottnak találta, így az ügyet visszahelyezte a kerületi bíróság hatáskörébe, ahol is egy teljesen új bírói testületnek kell majd az ügyet újratárgyalni. A Microsoft jogászai ezt el szeretnék kerülni, ezért a fellebbviteli bírósághoz beadták az előbb említett kérvényt, hogy a cég ügyeit a fellebviteli bíróság tárgyalja újra.

A redmondi cég újratárgyalási kérelme nagyrészt egy, lényegesebb cikkelyre épül, mégpedig arra, mely kimondja, hogy a Microsoft megsértette a trösztellenes törvényeket akkor, amikor az Internet Explorer webböngésző szoftvert a Windows 95 és Windows 98 operációs rendszerek szerves részévé tette. A bíróság korábbi határozatai szerint a Microsoft ezen lépése sértette a szabad piaci versenyt előírő törvényeket.

“A mai napon a kormányzat által beadott kérelem is azt bizonyítja, hogy az igazságügyi minisztérium mindent megtesz annak érdekében, hogy elérje, hogy a Microsoft újrahallgatási kérelmét a fellebbviteli bíróság ne fogadja el, és az ügy végre kerüljön vissza a kerületi bíróság hatáskörébe. Úgy gondoljuk, hogy a Microsoft beadványának semmi értelme sincs, hiszen korábban egyszer már mind a kerületi bíróság, mind a fellebbviteli bíróság úgy határozott, hogy a cég működése sérti a trösztellenes törvényeket, vagyis teljesen felesleges lenne, ha a fellebbviteli bíróság újratárgyalná a Microsoft ügyét” – nyilatkozta Gina Talamona, az amerikai igazságügyi minisztérium szóvivője.

“Mi továbbra is fenntartjuk azon véleményünket, miszerint a korábbi bírósági határozatok helytelenek voltak, és emiatt teljesen logikus lépésnek tartanánk, ha a fellebbviteli bíróság újratárgyalná az ügyet. A Microsoftnak egyébként saját érdeke, hogy minden peres ügye teljesen szabályos, törvényes keretek között kerüljön lebonyolításra. A Microsoft tehát teljesen nyitott minden olyan megoldásra, mely valamelyest előrébb mozdíthatja a cég peres ügyeit” – mondta Vivek Varma, a Microsoft szóvivője.