Az FKGP mindig is támogatta a kétkamarás parlament létrehozását – közölte az MTI-vel Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető szombaton Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezésére reagálva.

A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy Magyarországon korábban mindig kétkamarás parlament volt. A frakcióvezető szavai szerint a mai Országgyűlés csak egy részét fedi le a lakosságnak, és több olyan szervezet marad így képviselet nélkül, amelynek köze kellene, hogy legyen a döntésekhez. Példaként említette, hogy a két világháború között volt képviseletük a kereskedelmi kamaráknak, az egyetemeknek és a történelmi egyházaknak is. Szentgyörgyvölgyi Péter úgy látja azonban, hogy a közeljövőben ez az elképzelés nem valósulhat meg. – Az alkotmány módosításához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges, és annak megállapítása sem egyszerű, hogy kik kapjanak képviseletet a pártokon kívül – fogalmazott.Hozzáfűzte: a kétkamarás parlament megoldhatná a magyarországi kisebbségek parlamenti képviseletét is. A frakcióvezető véleménye szerint nincs esély a konszenzusra, de ez nem jelenti azt, hogy az FKGP ezt a régi elképzelését ne tartaná fenn.

A kisebb parlament gondolatát a Fidesz kormányra kerülése után már felvetette, de ennek megvalósításához semmilyen támogatást nem kapott az ellenzéktől – reagált Mátrai Márta, a Fidesz frakcióigazgatója az MTI-nek Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezésére szombaton. A politikus plagizált ötletnek nevezte Medgyessy Péter elgondolását.- Mi már megfogalmaztuk, hogy 200-220 emberrel is jól működne a parlament, de az ellenzék ezt nem támogatta, és mivel a választójogi törvény módosításához a képviselők kétharmadának szavazata szükséges, erre nem volt esély – idézte fel.Mátrai Márta emlékeztetett arra, hogy Medgyessy Péter javaslata ellentétes az MSZP korábbi álláspontjával, ezért érdeklődéssel várja, hogy kiderüljön, ez a szocialista párt ötlete-e, vagy a politikus saját elképzelése. A frakcióigazgató megjegyezte: a kétkamarás parlament bevezetését eddig az FKGP szorgalmazta.- Gratulálok az MSZP-nek, hogy sikerült egy platformra kerülnie a kisgazdapárttal – mondta. Mátrai Márta a szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezésével kapcsolatban kitért arra: fel kellene mérni, hogy a parlamenti képviseletre javasolt szervezetek – például a szakszervezetek – valójában mekkora erőt képviselnek.

Csurka István, a MIÉP elnöke az MSZP választási fogásának nevezte Medgyessy Péter szocialista miniszterelnök-jelölt kezdeményezését a kétkamarás parlament bevezetésére szombaton az MTI-nek. – Ha a kétkamarás parlament ötlete nem Medgyessy elvtárstól indult volna el most, akkor komolyan is lehetne venni. Így azonban egyértelmű a célja: második nyilvánosságot teremteni az általa támogatni kívánt szakszervezeteknek és civil szervezeteknek, valamint az Országgyűlés fölé helyezni egy nem választott, de az MSZP-hez túlnyomórészt közel álló felügyeleti testületet – fogalmazott Csurka István. A pártelnök hozzáfűzte: a MIÉP nem tudja komolyan venni Medgyessy Péter kezdeményezését, és álláspontja szerint nehezen elképzelhető, hogy meglenne ez ügyben az alkotmány módosításához szükséges kétharmados szavazattöbbség.