Medgyessy Péter, az MSZP miniszterelnök-jelöltje a kétkamarás parlament visszaállítását kezdeményezi, és ez ügyben tárgyalásokat kíván folytatni Kulcsár Kálmán és Vastagh Pál egykori, valamint Dávid Ibolya jelenlegi igazságügy-miniszterrel. A szocialista politikus erről a tv2 Tények című műsorában beszélt pénteken.

A hírműsor beszámolt arról: Medgyessy Péter szerint a jelenlegi parlament létszáma aránytalan az ország lélekszámához képest, ezért úgy módosítaná a több mint 50 éves alkotmányt, hogy 386 parlamenti képviselőnél kevesebb politikus üljön az alsó- és a felsőházban összesen. Medgyessy Péter – a Tények tájékoztatása szerint – úgy látja: a civil szférán kívül az egyházaknak, a régióknak, a kisebbségeknek és a szakszervezeteknek is helyet kell biztosítani a parlamentben. – Minden szervezetnek meg kell küzdenie a legitimitásáért. A munkaadóknak és a munkavállalóknak is, ha ezt megteszik, tehát valóban képviselik azokat, akik őket küldték, akkor lesz helyük a felsőházban – nyilatkozta a műsornak Medgyessy Péter. A hírműsor emlékeztetett arra, hogy az MSZP képviselőinek többsége az elmúlt 12 évben nem támogatta a kétkamarás parlament visszaállítását. A szocialista miniszterelnök-jelölt elmondta: tárgyalt a párt meghatározó személyiségeivel, akik nem utasították el a javaslatot.

A Szabad Demokraták Szövetsége (SZDSZ) nem ért egyet Medgyessy Péternek, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) miniszterelnök-jelöltjének a kétkamarás parlament visszaállítására irányuló kezdeményezésével – derül ki Fodor Gábor szabad demokrata országgyűlési képviselő közleményéből, amelyet pénteken juttatott el az MTI-hez. Fodor Gábor kifejti, hogy a kétkamarás parlamentre irányuló MSZP-elképzelés ismertté válása nyomán a szabad demokraták megismétlik a párt alakulása óta vallott álláspontjukat: az SZDSZ senkinek nem partnere a magyar alkotmányos rendszer szétzilálásában. – Az SZDSZ továbbra is azt vallja, hogy az érdekképviseleteket és a politikai képviseleti rendszert külön kell választani. Ilyen kis országban, amely nem tartományi rendszerű, nincs értelme megkettőzni a képviseleti rendszert – fogalmaz a szabad demokrata honatya. Az SZDSZ álláspontja szerint a kétharmados törvényekkel, az Alkotmánybírósággal, az igazságszolgáltatási rendszerrel és a köztársasági elnök intézményével szemben nem jelent többletgaranciát a demokrácia számára a második kamara létrehozása. Fodor Gábor közleményében jelzi: eddig minden párt kisebb parlamentet akart, és csak a kisgazdák állították, hogy kétkamarás berendezkedésre van szükség Magyarországon. – A szabad demokratákat meglepte az MSZP ötlete, amelyet egyébként nem is tartanak megvalósíthatónak, hiszen elképzelhetetlen, hogy kétharmados parlamenti többséget kapjon egy ilyen álláspont – szögezi le Fodor Gábor. Az SZDSZ bízik abban, hogy a szocialista párt kellő időben újraértékeli ezt az ötletet.