Több mint huszonötezer kutató részvételével nemzetközi bojkott szerveződik a tudományos folyóiratok kiadói ellen, egy nyílt és ingyenesen használható publikációs adatbázisért. A szeptember elsejétől kitűzött bojkott nyomán két részre szakadhat a tudományos sajtó.

A szabad tudományos könyvtár létrehozásáért indított mozgalom (Public Library of Science Initiative, PLSI) nagyszabású bojkottot szervez a tudományos irodalom kiadásával foglalkozó vállalatok ellen. A bojkott szervezői azt szeretnék elérni, hogy a kiadók a pénzért kapható tudományos kiadványokban megjelenő cikkeket közlés után fél évvel bocsássák az ingyenesen használható online könyvtár rendelkezésére. A mozgalom nyílt levelét jelen cikk létrejöttéig százhatvankilenc ország huszonötezer-hatszázhatvankettő kutatója írta alá – köztük Nobel-díjasok.

Michael Eisen, a Berkeley Egyetem genetikusprofesszora, a kezdeményezés egyik vezéregyénisége a GenomeWebnek így foglalta össze a helyzetet: “A cikkeket ingyen adjuk le, az elbírálás ingyenes, a szerkesztést ingyen csináljuk, és fizetnünk kell, ha el akarjuk olvasni”. A tudományos kiadás jelenlegi gyakorlata ellen a legfőbb kifogás, hogy az adófizetők pénzén kutató kutatók (hah) munkái ingyenesen, és végtelen időre a kiadók birtokába kerülnek, ahonnan azokat az adófizetők pénzén vásárolják vissza a könyvtárak, és maguk a kutatók. A váltás mellett szóló érv továbbá, hogy egy egyesített és szabadon kereshető adatbázis hatékonyabbá tenné a tudományos munkát.

Azok, akik a nyílt levélhez csatlakoztak, vállalják, hogy szeptember elseje után nem publikálnak olyan tudományos folyóiratban, amelynek kiadója nem járult hozzá, hogy fél év után ingyenesen a köz rendelkezésére bocsássa az ott megjelent cikkeket. A PLSI-nek a következő hónapban arra kell készülnie, hogy a legvégső esetben tudományos folyóiratokat alapítson.

Ezekre alighanem szükség is lesz, ugyanis Eisen a Berkeley Egyetemen tartott nemzetközi molekuláris biológiai konferencián arról számolt be, hogy a dolgok rosszul állnak: a kiadók azzal fenyegették meg, hogy szeptembertől akkor sem publikálhat sehol, ha esetleg meggondolná magát.

A PLSI eredeti elképzelése szerint a folyóiratokat a közlés után egy hónappal vette volna át a szabad könyvtárba – ezt később méltányossági okokból hat hónapra emelték. A tárgyalások során ugyanakkor bizonyos kiadók csak egy évnél hosszabb türelmi időbe mentek volna bele, és voltak, akik semmibe sem mennének bele egyáltalán. A mozgalom elveit elfogadó kiadványok és kiadók listája a PubMedCentral állami online biotechnológiai archívum nyitólapján olvasható. Különböző feltételekkel jelenleg hét folyóirat és egy kiadó (BioMed Central) folyóiratai találhatók itt.

Az összeesküvés eddig szigorúan a biológiai publikációk körül forgott, mivel a mozgalom fő szervezői – mint maga Michael Eisen – a biológiai tudományokkal foglalkoznak. A szakemberek egy olyan elektronikus tudományos könyvtárat álmodtak, amely nyílt és ingyenes, akár a GenBank genetikai adatbázisa. A kezdeményezéshez azért persze mindenféle tudósok csatlakozhatnak – a tudományos folyóiratok magasan tartott árai nem csak a genetikusoknak vagy a biofizikusoknak jelentenek bukást, hanem nagyjából mindenkinek, különös tekintettel a szegényebb országokra.