Nem értik és veszélyesnek tartják az igazságügy-miniszter szavait

A Habeas Corpus Munkacsoport – reagálva az igazságügy-miniszter Tarlós István óbudai polgármestert megvédő szavaira – levelet intézett Dávid Ibolyához, aki a napokban úgy fogalmazott: Tarlós nem lépte túl a hatáskörét, amikor a Sziget szereplői számára bizonyos feltételeket állapított meg. A szervezet szerint a miniszter egy folyó büntetőjogi ügyet is befolyásolni próbál szavaival.

Az igazságügy-miniszter úgy véli, a hivatali visszaélés bűntette szóba sem kerülhet amiatt, hogy az óbudai polgármester egy homoszexuális jellegű felvilágosító rendezvény ellen fellépett. Hozzátette azt is, szerinte a keresztyén erkölcsiségbe belefér, hogy egészséges kapcsolatot alakíthasson ki a társadalom a homoszexuálisokkal.

A Habeas Corpus Munkacsoport úgy tájékoztatta a FrissHirek.hu-t, hogy hétfő délután levelet intéztek az igazságügy-miniszterhez. Mint fogalmaznak: megítélésük szerint a keresztényen kívül számos más erkölcsi felfogás is alkalmas termékeny párbeszéd megalapozására. “Az Ön által idézett katolikus katekizmus ellenben, mely nem tartja jóváhagyhatónak a homoszexuális cselekedeteket, elutasító alapállásával eleve szűkre zárja a párbeszéd nyújtotta lehetőségeket”

  • írja a szervezet Dávid Ibolyának. A HCM felhívja a figyelmet: szó sincs arról, hogy a szigetre tervezett programjaikkal a szervezet népszerűsíteni, vonzóvá tenni kívánná a homoszexuális párkapcsolatokat: a valóság az, hogy az előző években kidolgozott és kipróbált programjaik során képzett moderátorok beszélgetéseket tartanak a nőket, gyerekeket, szexuális kisebbségeket érő kirekesztésről, erőszakról és emberi jogokról. Ezek a foglalkozások nem szexuális felvilágosító beszélgetések: céljuk az, hogy a résztvevők felismerjék a nőket, gyerekeket és a szexuális kisebbségeket érő kirekesztést, erőszakot vagy ezek jeleit, és képesek legyenek tenni ellene – húzza alá a közlemény.

A szervezet tagjai számára érthetetlen, hogy az igazságügy-miniszter miért nem a Magyar Köztársaság alkotmányára és törvényeire, az emberi jogokat rögzítő nemzetközi egyezményekre, hanem a katolikus egyház katekizmusára kívánja véleményét alapítani. “Nem gondolja-e, hogy nem elsősorban az elnyomott, a jelen esetben is diszkriminált kisebbséget kellene kellő toleranciára és visszafogottságra intenie, hanem a sokkal nagyobb befolyással rendelkező politikusokat, intoleráns csoportokat és szervezeteket?” – kérdezik Dávid Ibolyától.

A HCM szerint az igazságügy-miniszter kijelentéseivel befolyásolni igyekszik egy büntetőjogi ügyet. (A szervezet korábban feljelentette Tarlós István polgármestert). Levelükben tájékoztatást kérnek Dávid Ibolyától: vajon “nem tartja-e elfogadhatatlannak, hogy felelős miniszterként határozott, az eredményt megjósoló véleményt mond egy olyan büntetőjogi ügyben, amelyben az a kormánytól független nyomozó hatóságok még az alapvető tényállás tisztázásánál sem jutottak tovább?”