Az amerikai Microsoft programgyártót ismét versenykorlátozással vádolja a konkurencia, nem sokkal azután, hogy a Microsoft, nem csekély bírósági sürgetésre, nyitottságot vállalt. A Microsoft bejelentette, hogy a számítógépgyártók csak akkor foglalhatják bele harmadik fél internet-hozzáférési programját és parancsikonját a gépeikkel együtt árusított Windows XP kezelőrendszerbe, ha egyszersmind a Microsofthoz tartozó MSN internetszolgáltató hozzáférési programját és ikonját is fölveszik ebbe a legújabb Microsoft-féle kezelőrendszerbe.

Előzőleg a Compaq Computers megállapodott az AOL-lal, hogy csak az AOL internetszolgáltatását veszi föl a Windows XP-be. Erre reagált szélsebesen a Microsoft, jóllehet korábban bejelentette, hogy megnyitja a Windows “asztalt” a verseny előtt, miután az amerikai fellebbviteli bíróság is megállapította, hogy a Microsoft a korábbi években monopóliumként viselkedett.

A szakma kedden felhördült. Az amerikai Giga Information Systems szakértője szerint a Microsoft ismét “korlátlan hatalmat akar gyakorolni”. A Microsoft szóvivője, Vivek Varma viszont azt mondta, hogy a döntéssel a cég csupán nagyobb választási lehetőséget akar szavatolni a fogyasztóknak.

Az AOL Time Warner elnökhelyettese, John Buckley kedden úgy vélte, hogy Microsoft visszalépett a korábbi kötelezettségvállalásától, és visszatér ahhoz a merevséghez, amelyet az Egyesült Államok majdnem legmagasabb bírósága is elítélt.