Az amerikai elnök nem támogatja az emberi klónozást sem új egyedek előállítása, sem tudományos kutatások céljából. A Fehér Ház hétfő esti közleménye szerint George Bush azt a republikánus párti képviselők által előterjesztett törvényjavaslatot tartja elfogadhatónak, amely betiltja az emberi klónozás, a sejtanyag-átültetéses emberi embrió-előállítás minden formáját.

A közlemény indoklása szerint “az emberi klónozás által felvetett súlyos erkölcsi kérdéseket nem lehet figyelmen kívül hagyni a tudományos felfedezések érdekében”.

A sejtanyag-áthelyezés az a technika, amellyel 1997-ben “megalkották” Dolly bárányt, az első klónozott emlőst.

Az amerikai kormány azonban – olvasható az állásfoglalásban – támogatja azoknak a sejtalapú gyógyászati eljárásoknak a fejlesztését, amelyek nem emberi embriók, szövetek, szervek, növények vagy állatok előállítását célzó sejtátültetésen vagy egyéb nem ilyen célú molekula-, sejt-, például DNS-gyártási klónozási kutatási technikán alapulnak. Az ilyen kutatások már több olyan új gyógyszer előállításához vezettek, amelyek különféle betegségek, például a mellrák kezelésében hatékonynak bizonyultak.

A képviselőház kedden szavaz egy floridai republikánus képviselő törvénytervezetéről, amely szövetségi szinten büntetendővé tenné és pénzbírsággal, illetve tíz évig terjedő szabadságvesztéssel sújtaná az emberi klónozást. Egy másik, ugyancsak republikánus képviselő készítette azt a törvényjavaslatot, amely viszont a kutatási célú klónozást engedélyezné. A hétfő esti fehér házi közlemény ezzel kapcsolatban hangsúlyozza: a kormány ellenez minden olyan “engedményt”, amely akárcsak kutatási célra engedélyezné emberi embriók előállítását.