Ha ősszel a parlament jóváhagyja Mikola István kórháztörvény-javaslatát, a jövő évtől az orvosi egyetemek közhasznú társaságokként működtethetik klinikáikat.

Az egészségügyi miniszter ősszel a parlament elé terjeszt egy javaslatot, amely lehetővé tenné, hogy az egyetemi klinikák a jövőben közhasznú társaságokként működjenek. Az érintettek vegyes érzelmekkel fogadják a lehetőséget, mivel az nem oldaná meg legfőbb gondjukat, a tőkehiányt. Ellenben elvesztenék közalkalmazotti státusukat, és kiszorulnának a tulajdonosi jogokat gyakorló egyetemi szenátusból is.

Ha ősszel a parlament jóváhagyja Mikola István kórháztörvény-javaslatát, a jövő évtől az orvosi egyetemek közhasznú társaságokként működtethetik klinikáikat. A törvény lehetőséget teremtene a felesleges, párhuzamos kezelőhelyek megszüntetésére. Az egészségügyi miniszter már többször kijelentette, addig szó sem lehet az egyetemek adósságának rendezéséről, amíg átgondolatlanul működnek, és emiatt előre kódolva van ismételt eladósodásuk. Az évente több tízmilliárd forintból gazdálkodó univerzitások két-hárommilliárd forinttal tartoznak szállítóiknak. Az eladósodás okának szinte valamennyi egyetem a magas színvonalú egészségügyi szolgáltatás alacsony díjazását tartja, ezért nem gondolják megoldásnak a szervezeti átalakulást.

A törvényjavaslat szerint az egészségbiztosító közvetlenül szerződne a közhasznú társasággal. A tulajdonosok között pedig megjelenhetnének az egyetem mellett az önkormányzatok és a szakminisztérium is. A javaslat előkészítői előnyként említették, hogy a társaságok OEP-bevételeiket saját vállalkozásból szerzett jövedelemmel egészíthetnék ki.

Az érintettek szerint e lehetőség nem oldja meg legfőbb gondjukat, a tőkehiányt. Thurzó László, az Orvosegyetemek Szakszervezeti Szövetségének képviselője, a szegedi orvosegyetem dékánja elismeri az átalakulás előnyeként a rugalmasabb gazdálkodást, de szerinte a struktúraváltásnak csak akkor van értelme, ha az állam előbb rendezi az orvosegyetemek adósságát.

Weltner János, a Semmelweis Egyetem Közalkalmazotti Tanácsának elnöke szerint az átalakulással az alkalmazottak elveszíthetik közalkalmazotti státusukat, a klinikákat vezető professzorok kiszorulnának a tulajdonosi jogokat gyakorló egyetemi szenátusból. Mindemellett nincs garancia a gazdasági társaság előnyeként említett többletforrásra.