A Horn-kabinet egykori agrárállamtitkára szerint a zsebszerződések felszámolásával a kormány az állami gazdaságok új vezetőit akarja kedvező helyzetbe hozni. A szakminisztérium ezt cáfolja. A kormány ma dönt a visszavásárlás módjáról.

Az FVM álláspontja szerint a döntés célja, hogy a földhasználó külföldiektől a magyar gazdák kapják meg a földet. Berczi Norbert szerint a kormány célja a helyben gazdálkodók földhöz juttatása és a jogszabályi rendelkezések betartása. Azok a külföldiek tehát ne lehessenek tulajdonosok, akik arra várnak, hogy az uniós jogszabályok átvétele után földtulajdonhoz jussanak.

Kis Zoltán, a Horn kormány agrár államtitkára azt állítja: a kormánydöntés az állami gazdaságok májusban kinevezett új vezetőit hozza kedvező helyzetbe. Szerinte ők ingyenesen használatba vehetik a fejlesztési banktól a több tízezer hektár állami földet, majd kedvezményesen tulajdonossá válhatnak.

“Nem kell pályáztatni, az MFB lett egy korábbi kormánydöntés szerint a tulajdonos, amely fejlesztési bank a saját vagyonát 20 évre kamatmentes hitel formájában adja át a menedzsmentnek, amelyet most májusban cserélt le a Fidesz kormányzat.”

Orbán Viktor egy gazdasági társaság feladataként jelölte meg a földek megvásárlását. 1994-től viszont törvény tiltja a gazdasági társaságok földszerzését. Boros Imre PHARE-miniszter ezért mondta tegnapi Híradónkban, hogy nem gazdasági társaság, hanem egy országos szervezet vásárolná fel a földet.

Boros Imre ma nem kívánta megnevezni milyen szervezetre gondolt. Szakértők szerint az állami földeket kezelő ÁPV Rt, vagy az állami gazdaságok ügyeivel foglalkozó Kincstári Vagyon igazgatóság is alkalmas az államnak felkínált földek megvételére. A kormány holnap dönt arról, hogy az állam mikor és milyen formában vásárolja meg a zsebszerződéssel külföldieknek eladott termőföldeket a gazdáktól.