A Pepsi Szigeten Michael Lake, az Európai Unió magyarországi nagykövete nyitotta meg a Magic Mirror nevű színpadot, amelyen meleg kulturális programok láthatóak majd.

A nagykövet kijelentette: az Európai Unióban elképzelhetetlen lett volna egy ilyen tiltakozó hullám melegprogramok ellen. Lake szerint a Sziget körüli botrány is bizonyítja, Magyarországnak sok behoznivalója van még az uniós csatlakozásig. A Magic Mirror sátor a Sziget egyik legérdekesebb helyszíne. Egy holland cirkuszsátorból alakították ki a színpadot. Falait és tetejét bíborszínű textília fedi, ablakait színes üvegből készítettek, a sátor bokszait csillogó tükrök borítják. A sátorban homoszexuális kultúrával összefüggő programok, viták, előadások lesznek egész héten.

A Magic Mirror sátrat Tarlós István, Óbuda polgármestere megpróbálta betiltani a Szigeten. A melegszervezetek vezette tiltakozási hullám miatt azonban szerda délután négy órakor hivatalosan is megnyílt a vitatott színpad a Sziget közönsége előtt. A megnyitó ünnepséget Albert Györgyi vezette, és beszédet mondott Michael Lake, az Európai Unió magyarországi nagykövete is. Nem szólalt fel, de részt vett a megnyitón Magyarország izraeli nagykövete és Demszky Gábor, Budapest főpolgármestere is.

Michael Lake a megnyitón kijelentette, nagyon örül, hogy részt vehet a Magic Mirror színpad megnyitásán. Az Unió magyarországi nagykövete a színpad programjainak fővédnöke is. Lake beszédében elmondta: “Az Európai Unió tagállamaiban elképzelhetetlen, hogy ilyen heves érzelmeket váltson ki egy fesztiválon a melegek megjelenése. Az EU-ban ez teljesen természetes lett volna. Pár év múlva Magyarországon sem jelenthet ez problémát. A Magic Mirror körül kialakult feszültségek is jelzik, Magyarországnak még sok behoznivalója van, ha csatlakozni akar az Európai Uniónhoz.” Beszédében Michael Lake így utalt arra, hogy Tarlós István, Óbuda polgármestere az Európai Unióban alkalmatlan volna politikai szerepvállalásra. A nagykövet beszédében utalt az Unió tavaly decemberi határozatára is, mely megtiltja a tagállamoknak, hogy szexuális orientációja miatt bárkit is diszkrimináljanak. Lake szerint Magyarország lakosságának 5%-a homoszexuális, és ez elég jelentős kisebbség ahhoz, hogy érdekeit komolyan figyelembe kelljen venni. A megnyitón a politikusokon kívül elsősorban újságírók és melegszervezetek aktivistái vettek részt.