Szabályozás hiányában a polgári életben bárki bármire használhatja a poligráf – azaz hazugságvizsgáló – készüléket, noha ilyen eszközt csupán engedélyek birtokában lehet az országba behozni, és a nyomozóhatóság kizárólag szigorú törvényi előírások betartása mellett alkalmazhatja. Így csak büntetőeljárásban vagy egy körözött személy felkutatásához ellenőrizheti az érintett szavahihetőségét ezzel a módszerrel, kizárólag az illető írásos beleegyezése után. A határőrség – bár rendelkezik nyomozati jogkörrel – nem alkalmazhat poligráfot munkája során.

Mivel a több millió forintos műszer jelen pillanatban bűnfelderítő eszköznek minősül, behozni is csupán három engedély birtokában lehet. E szigorúnak tűnő szabályok ellenére semmi nem tiltja, hogy a civil szférában bárki használjon poligráfot. Mint ahogy azt sem szabályozza semmi, hogyan és mire lehet használni. Ennek köszönhetően a kisvállalkozásoktól a multinacionális cégeken át egyre több helyen alkalmazzák. Elsősorban házon belül történt bűncselekmények elkövetőjének felderítésére, legtöbbször abban az esetben, amikor a cég nem akar feljelentést tenni. Másodsorban a leendő munkatárs felvételének kockázatát próbálják ezzel kiszűrni – mondta kérdésünkre Krispán István pszichológus szakértő, aki 25 éve végez poligráfos vizsgálatot.

A megbízható vizsgálati eredményhez azonban elengedhetetlen, hogy azt kellő tapasztalatokkal rendelkező szakember végezze – hangsúlyozza Krispán. Képzés hiányában Magyarországon igen kevés a hozzáértő. Éppen ez a civil szférában történő alkalmazás legnagyobb veszélye.