A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekmények ügyében illetékes hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön 46 év szabadságvesztésre ítélte Radislav Krstic volt szerb tábornokot a boszniai háború idején, 1995-ben Srebrenicában elkövetett tömegmészárlásokban játszott szerepéért. A bíróság – működésének megkezdése óta először – egyben kimondta, hogy a szerbek népirtást követtek el a boszniai háborúban.

Eddig ez a leghosszabb börtönbüntetés, amit az ENSZ által felállított ítélkező testület kiszabott.

A törvényszék bizonyítottnak találta, hogy az 53 éves Krstic súlyos szerepet játszott a II. világháború óta Európában elkövetett legsúlyosabb vérengzésben. Az egykor boszniai szerb tábornok nyolc vádpontban – köztük a népirtásban és az emberiség elleni bűncselekményekben – ártatlannak mondta magát.

Az ENSZ által “biztonságos övezetnek” nyilvánított Srebrenicában 1995 júliusában mintegy 8000 muzulmán férfit és fiút gyilkoltak le a szerb erők. A hágai törvényszék szerint a szerbeknek tudniuk kellett, hogy a tömegmészárlás a srebrenicai muzulmán lakosság felszámolását jelenti, ezért tettük kimeríti a népirtás fogalmát.