Mondj igent a gyermekek jogaira! címmel az UNICEF magyar bizottsága szombattól egy hónapon át tartó médiakampányt indít, amelynek célja, hogy felhívják a figyelmet a gyermekek jogainak tiszteletben tartására.

Kecskeméti Edit, a magyar bizottság igazgatója elmondta: a kampány keretében neves külföldi művészek, sportolók hívják fel a figyelmet arra, hogy minden gyermeknek joga van egészségben, békében és méltóságban felnőni.

A spotokat szombattól egy hónapon át három magyar televízió-csatornán mutatják be. A kampányhoz kapcsolódik egy világméretű szavazás is. Ennek keretében az érdeklődők tíz követelés közül választhatják ki, hogy szerintük melyik a három legfontosabb tennivaló a gyermekjogok területén. A követelések között szerepelnek olyanok, mint például “Harcoljunk a HIV/AIDS ellen!”, “Akadályozzuk meg a gyermekek bántalmazását és kizsákmányolását!”, “Óvjuk meg a gyermekeket a háborútól!”, “Adjunk lehetőséget minden gyermeknek a tanulásra!”, és “Egyetlen gyermeket sem szabad kirekesztenünk!”.

Az UNICEF magyar irodája több ifjúsági szervezetet is felkért a szavazatok gyűjtésére. Az érdeklődők emellett a www.unicef.hu és a www.e-voks.hu internetes oldalakon is voksolhatnak az általuk legfontosabbnak tartott gyermekjogi teendőkre. A kampány megelőzi az ENSZ szeptemberi rendkívüli ülésszakát, amelyen a világban élő gyermekek helyzetét vitatják meg az elmúlt tizenegy év történéseinek tükrében. Az UNICEF 1990-ben tartotta előző gyermekjogi világértekezletét.

Kecskeméti Edit beszámolt arról, hogy a rendkívüli ülésszakot megelőzően Európában és Ázsia egyes régióiban felmérést végeztek a fiatalok helyzetéről, Budapesten megrendezték az európai gyermekek találkozóját, Berlinben pedig előkészítő értekezleten vitatták meg a kontinensen élő gyermekek helyzetét.

Az UNICEF magyar bizottságának igazgatója elmondta: a szeptemberi ülésszakra a kormányoknak jelentést kell készíteniük. Hozzátette, hogy tudomása szerint a magyar dokumentumot – ha el is készült – az Ifjúsági és Sport Minisztérium (ISM) még nem juttatta el az ENSZ-hez.

Az ISM sajtóirodája az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a magyar jelentést június 20-án továbbították a Külügyminisztériumnak. A tárca július elején juttatta el a dokumentumot a New Yorki-i ENSZ Missziónak, amelynek vezetője átadta a központnak a dokumentumot.

A magyar jelentés angolul olvasható az UNICEF hivatalos honlapján (www.unicef.org).