A kormány tagjai kizárólag saját tárcájuk munkájának megítéléséről kaphatnak adatot, miután a Miniszterelnöki Hivatal elejét kívánja venni a minisztériumok közötti rivalizálásnak.

A Gallup által közpénzből készített, összesített felmérések eredményei sehol nem kerülhetnek nyilvánosságra. A hivatalos magyarázat szerint ezek háttér-információkként az egyes szaktárcák munkáját segítik, így nem tartoznak a közvéleményre. Az utóbbi három évben egyébként a Gallup nyerte el a legtöbb kormánymegrendelést.

A lakosság és a szaktárcák sem férhetnek hozzá a Gallup azon felméréseinek eredményeihez, amelyeket 1998 óta készít a közvélemény-kutató cég a Miniszterelnöki Hivatal megbízásából az egyes minisztériumok munkájának megítéléséről. A felmérésre az idén a Gallup mintegy 50 millió forintot nyert el. A cég negyedévenként 1800 fős mintán vizsgálja az egyes minisztériumok és vezetőik társadalmi megítélését. A közbeszerzési pályázaton még 1998-ban elnyert megbízást a MeH azóta minden évben meghosszabbította. A közpénzből finanszírozott felmérések adatait a MeH sem saját honlapján, sem a szaktárcák honlapján nem hozza nyilvánosságra. Kérdésünkre a sajtóirodán közölték: ez csupán háttér-információként szolgál, s az egyes szaktárcák munkáját segíti.

Miután a Miniszterelnöki Hivatal megkapja az összesített eredményeket, azokat részekre bontva és elkülönítve adja tovább a minisztériumoknak. Így a kormány tagjai kizárólag a saját tárcájuk működésére vonatkozó közvélemény-kutatási eredményekhez juthatnak hozzá.