Karancsi még nem zárta le az olajügyet

A Békés megyei olajügyben vádat emelnek Berke Imre, volt szeghalmi rendőrkapitány és két beosztottja ellen, akiket bűnpártolással és hivatali visszaéléssel vádol a Debreceni Katonai Ügyészség. Az eljárás Karancsi Tibor volt szeghalmi rendőr százados feljelentése alapján indult el. Az ügyészség a Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsánál emelt vádat, az ügy tárgyalása feltehetőleg szeptember kezdődik el.

Karancsi Tibor több sajtónyilatkozatban is közölte már, hogy feljebbvalói megakadályozták abban, hogy egy olajszőkítő-csoportot lebuktasson. Karancsi Tibor ugyanakkor szeretné elérni, hogy az ügyet más bíróság tárgyalja, mivel úgy gondolja, nem zárható ki az elfogultság a Csongrád Megyei Bíróság esetében.

Karancsi Tibor volt rendőr százados nevéhez fűződik az olajbotrány kirobbantása. Az akkori nyomozó1995-ben olajszőkítésről szerzett tudomást, majd a helyszínről értesítette felettesét, Kucsera Lajos volt bűnügyi osztályvezetőt: a füzesgyarmati üzemanyagtelepen tartályvagonokból gyűjtőkbe, majd speciális teherautókba tüzelőolajból szőkített gázolajat fejtenek le. Kucsera akkor azt mondta, hogy haladéktalanul közli az információt a jövedéki visszaélésekkel foglalkozó vámnyomozóknak, mikorra azonban a vámügy emberei megjelentek a telepen, már semmi sem találtak.

2000 decemberében a Szolnoki Városi Bíróságon eljárás indult Kucsera Lajos és három társa ellen, szintén Karancsi feljelentése nyomán.

Karancsi Tibor volt az is, aki négy, a szervezett bűnözés ellen harcoló, Békés megyei nyomozó halálát is összefüggésbe hozta az olajügyekkel. Az azóta lezárult vizsgálatok szerint a békési rendőrök öngyilkosok lettek.

Karancsi kitartásának köszönhetően parlamenti vizsgálat is indult az olajügyben, mely gyakorlatilag eredménytelenül zárult le. Azt mostanáig senkinek sem sikerült bizonyítania, hogy az olajmaffiának országos rendőri vezetőkkel és politikusokkal is kapcsolata lett volna.

Karancsi Tibort egyébként a jelen ügyet tárgyaló Csongrád Megyei Bíróság Katonai Tanácsa nem jogerős ítéletében 2000 novemberében megfosztotta rendfokozatától. Karancsit azzal vádolták, hogy szolgálati tekintélyt sértett, amikor tavaly szeptemberben egy Békés megyei lapban feletteséről nyilatkozott.