A világhálón a múlt héten általános rémületet okozó Code Red számítógépféregnél is rosszindulatúbb az az új “kór”, amelynek feltűnésére a brit kormány figyelmeztette vasárnap este az internet működtetőit és használóit.

A londoni belügyminisztérium hálózati riasztóközpontjának (Uniras) közleménye szerint az új féreg, amelyet brit szakértők máris Code Red II-nek neveztek el, ugyanazokon a sebezhető pontokon – a Windows NT és 2000 operációs rendszereken keresztül – támad a számítógépes hálózatokra, mint elődje, de az eredeti változattal szemben egy olyan “trójai falovat” is telepít a rendszerekbe, amely teljes távellenőrzési lehetőséget ad a fertőzött számítógépek felett a betörőknek. Mindemellett a Code Red II hatszor gyorsabban is terjed az első verziónál, s nehezebb felkutatni és kiirtani is.

A központ szakértői szerint egyelőre megjósolhatatlan, hogy az új féreg milyen hatással lesz a világháló működésére. A Uniras szerint rövid távon nem várható, hogy a Code Red II az egész internetes infrastruktúrát megtámadja, de a trójai falovak elhelyezése a későbbiekben kiszámíthatatlan következményekkel járhat a megfertőzött rendszerek működtethetőségére.

A brit szakértők szerint a Code Red II már nem találomra keresgél sebezhető rendszerek után a hálón, hanem célzottan, egy-egy helyi rendszerbe férkőzik be, és annak megbénításával okoz súlyos fennakadásokat az adott felhasználói körben.

A Uniras szerint mindazonáltal azok a rendszerek, amelyeket elláttak a Code Red elleni védelemmel, a Code Red II-re is immunisak. A védőprogramok a Microsoft honlapján hozzáférhetők.

Az eredeti Code Red a múlt héten a vártnál végül is jóval kisebb kárt okozott a világhálóba kapcsolt számítógépes rendszerekben – világszerte összesen 150 ezernél valamivel több weboldalt sebzett meg -, de a brit szakértők szerint ez nem ok az elbizakodottságra.

A vasárnapi londoni közlemény szerint a brit kormány számítógépes szakértői először szombaton észlelték a Code Red II feltűnését.