A bírósági perek időtartalma tavaly a legtöbb ügyszakban csökkent az előző évihez képest, ám országos átlagban a bírósági szinttől függően még mindig legalább 3 hónapot, de van, ahol több mint egy évet kell várni az ítéletre – derül ki Vavró István, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője tanulmányából.

Változatlanul hosszadalmasak a megyei bíróságokon induló nagyobb perértékű, rendszerint bonyolultabb polgári és gazdasági perek. Emelkedett továbbá a megyei bíróságokon induló nagy súlyú büntető perek átlagos időtartalma is. A tanulmány adatai szerint a Legfelsőbb Bíróságon másodfokon befejeződött eljárások átlagos időtartalma minden ügyszakban növekedett.

A tanulmány megjegyzi, hogy a leghosszabb és a legrövidebb eljárások szélső értékei közötti különbség egyes szakágakban és bírósági szinteken változatlanul rendkívül nagy, ez pedig befolyásolja a jogérvényesítés lehetőségeit. Példának okáért egy helyi bíróság előtt folyó polgári per átlagos időtartama 275 és 108 nap között mozgott 2000-ben, egy gazdasági peré pedig 377 és 117 között, attól függően, hogy a fővárosban vagy Békés megyében zajlott. – A különbségek csökkentése érdekében szükséges hathatós intézkedéseket tenni – állapítja meg tanulmányában Vavró István, az Igazságügyi Minisztérium főosztályvezetője.