Az Európai Bizottság új keresetet adott be a Philip Morris és az RJ Reynolds Tobacco Holdings ellen a New York-i keleti kerületi bíróságon, azzal vádolva a dohánygyárakat, hogy közreműködnek a cigarettacsempészésben, és ezzel súlyos kárt okoznak az EU költségvetésének.

Július 17-én ugyanez a bíróság elutasította a brüsszeli bizottság korábbi hasonló panaszát, de csupán egy eljárásjogi hiba miatt, miközben érdemben elmarasztalta a dohánygyárakat. Ezen felbuzdulva az Európai Bizottság most újólag előterjesztette keresetét, ezúttal egyszerre és együttesen tíz EU-tagország kormányával, és egyszersmind képviselve is őket.

Az EU-ban úgy becsülik, hogy a közös költségvetés évente sokmillió euró vám- és illetékbevételtől esik el a kelet-európai és földközi-tengeri útvonalakon érkező csempészáru miatt, és a cigarettacsempészés – a panasz szerint – a keresetben megnevezett dohánygyárak cinkosságával folyik.

A New York-i kerületi bíróság július 17-én megállapította, hogy az EU költségvetése mint olyan, nem szenvedhet veszteséget, mert az EU-tagországok pótolnak minden esetleges bevételkiesést a nemzeti jövedelmük arányában befizetett költségvetési hozzájárulással. A bíróság azt elismerte, hogy – következésképp – veszteség érheti a tagországok költségvetését, de nem fogadta el a tagországok fellépését a perben, túl későinek minősítve azt. Az EU-bizottság tavaly novemberben adta be eredeti keresetét, és a tíz EU-tagország csak idén január és április között társult a beadványhoz.