A Tarlós István III. kerületi polgármester ellen a Pepsi Sziget homoszexualitással kapcsolatos programjai ügyében tett feljelentést a területileg illetékes rendőrkapitányság fogja vizsgálni – közölte az MTI érdeklődésére Borbély Zoltán, a Fővárosi Főügyészség szóvivője kedden.

Tarlós Istvánt a Habeas Corpus Munkacsoport elnevezésű jogvédő szervezet jelentette fel hivatali visszaélés bűntettének gyanújával. A civilszervezet feljelentése szerint az óbudai polgármester önkényesen, pusztán a homoszexualitással kapcsolatos programok betiltásának vágyától vezérelve fenyegethette meg a Pepsi Sziget Fesztivál szervezőit azzal, hogy ha a kifogásolt rendezvényeket megtartják, veszélybe kerül a fesztivál egésze, mi több a jövő évre vonatkozó szerződések aláírása is.

Tarlós István a feljelentés kapcsán korábban elmondta: meglepő lenne, ha fennállna az alapos gyanú, ám erkölcsi értelemben akkor is fenntartja mindazt, amit ebben az ügyben mondott vagy tett.

– Én sem egyénileg, sem csoportosan nem tiltottam ki a homoszexuálisokat a rendezvényről, csupán bizonyos műsorokat nem tartottam kívánatosnak, elsősorban a fiatalkorúak miatt – nyilatkozta júliusban a polgármester.

Az ügyészség hosszasan vizsgálta, melyik szervezeti egysége fogjon hozzá az ügyhöz és közben felmerült annak a lehetősége is, hogy a Központi Ügyészségi Nyomozó Hivatalhoz kerül a július 12-i feljelentés.

A rendőrségnek a feljelentés megérkezésétől számított három napon belül kell döntenie arról, hogy megindítja-e a nyomozást vagy megtagadja, esetleg feljelentés-kiegészítést rendel el.

A Pepsi Sziget Fesztivál szervezői egyébként utóbb felmondták azt a megállapodás-kiegészítést, amelyet július 10-én írtak alá a III. kerületi polgármesterrel.

A kifogásolt kiegészítésben a következő passzus szerepelt: “az évek óta sikeres Pepsi Szigeten a fiatalkorúak védelmében, de a másként gondolkodók biztonságának érdekében is, semmi néven rendezett homoszexuális jellegű felvilágosító, vagy egyéb címen folytatott műsorok nem lesznek.”

A melegszervezetek által kifogásolt megállapodást később, nem jogerősen, a II-III. kerületi bíróság is hatályon kívül helyezte.