A Heves megyei Bekölce, pénzügyi szabálytalanságokra hivatkozva elküldte Mikófalvával közös háziorvosát; Mikófalva és a két falubeli betegek viszont ragaszkodnak a doktornőhöz, aki nem az önkormányzatoktól hanem az Orvosi Kamarától kapta a praxist. A háziorvost, Szabó Mariannát 1996-ban együttes ülésén nevezte ki a 840 lakosú Bekölce és a 870 lelkes Mikófalva képviselőtestülete. A munkáltatói jogokat viszont a Bekölce gyakorolja.

Ez utóbbi falu önkormányzata augusztus 1-i hatállyal felmentette állásából a doktornőt, aki az indoklás szerint pénzügyi szabálytalanságokat követett el.

Ezzel egy időben az itteni betegek aláírásgyűjtésbe fogtak orvosuk érdekében, sőt demonstrációt is tartottak a polgármesteri hivatal előtt.

Vitéz Sándor a tiltakozás egyik főszervezője az MTI-nek elmondta: négyszázan írták alá azt a petíciót, amelyben követelték a döntés visszavonását, ám a képviselőtestület még csak nem is reagált a beadványra.

A tiltakozók véleménye szerint a doktornőt egyébként a két község önkormányzata nevezte ki, vagyis a felmeréséről is csak együttesen dönthettek volna.

Eközben Mikófalván részkörzetek létrehozását indítványozta a döntés miatt a helyhatóság Bekölcének, ugyanis a falu ragaszkodik Szabó Mariannához – mondta el a távirati irodának Kovács Flórián Mikófalva polgármestere.

Amennyiben Bekölce nem járul hozzá a körzet megosztásához, bírósághoz fordulnak – tette hozzá.Kovács Flórián úgy vélekedett, hogy a háziorvost mondvacsinált indokokkal bocsátották el, ezért jogtalan volt az eljárás.

– Sikkasztás alapos gyanúja miatt feljelentést tettünk az Egri Rendőrkapitányságon a Szabó Mariann ellen – közölte ezzel szemben Bekölce alpolgármestere, Bozsik Ernőné, aki az ügy mibenlétéről nem akart beszélni.

Bekölce nem járul hozzá a körzet megosztásához, ennek ellenére reménykedik abban, hogy sikerül megtalálni a közös nevezőt a Mikófalva vezetőivel – mondta. Arról, hogy ez saját településének lakosaival miként sikerül majd, szintén nem szólt.

– Az elbocsátás indokai hamisak ezért munkaügyi bírósághoz fordulok jogorvoslatért – mondta Szabó Mariann.

Megítélése szerint azóta mérgesedett el a viszonya a képviselőtestület tagjaival, amióta bejelentette, hogy nem közalkalmazottként, hanem vállalkozó háziorvosként kíván dolgozni a jövőben.

Hangsúlyozta, hogy a körzet működtetési joga nem az önkormányzatoké hanem sajátja.

– Azt az orvosi kamarától kaptam, és a praxisnak anyagi értéke is van – mutatott rá a Szabó Marianna.Ebben a helyzetben a körzet esetleges megosztása is csupán a munkaügyi bíróság jogerős ítéletéig maradhat fenn – vélekedett.