A nemzetközi tiltakozások után ötvenezer dolláros óvadék ellenében ideiglenesen szabadlábra helyezték Kaliforniában azt a 26 éves moszkvai hackert, akit az amerikai szövetségi nyomozó hatóságok július közepén Las Vegasban tartóztattak le egy kalózprogram megírása miatt. Az amerikai igazságszolgáltatás példaértékű eljárást kezdett és ugyancsak mintául szolgáló ítéletet akar hozni a számítógépes szerzői jogok megsértése miatt először elindított bírósági ügyben.

A 26 éves moszkvai Dmitrij Szkljarovot a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) ügynökei tartóztatták le, amiért egy olyan kódfeltörő programot írt, amellyel jogosulatlan felhasználók is meg tudják tekinteni az egyébként csak az Adobe Systems cég eBook Reader nevű programjával olvasható, pénzért megvásárolható digitális könyveket. Az Oroszországban legálisan forgalmazott hacker program az eBook Reader által olvasható fájlokat átalakítja PDF-formátumú szövegekké, így azokba bármely PDF-olvasóval bele lehet tekinteni. Szkljarovra öt évig terjedő börtönbüntetés és akár 500 ezer dolláros pénzbírság vár, ha elítélik.

Az óvadékot a hackert foglalkoztató orosz komputeres cég, az ElcomSoft fizette ki, amelynek igazgatója korábban annyit fűzött az esethez, hogy az Adobe azért indított eljárást, mert nem képes megvédeni a saját programjait.

Szkljarov nemzetközi támogatói és az ügyben eljáró San José-i bíróság előtt tüntetők szerint az Egyesült Államok megsérti az internetes szólásszabadságot.

Szkljarov a peres eljárás befejezéséig nem hagyhatja el Észak-Kaliforniát.